Tags

, ,

Vrijdag. Het begint met een bewolkte ochtend. Mijn blog begint zich te herhalen. Voor de tweede opeenvolgende dag zit ik op de veranda. Geen airco nodig. Het internet heeft wel kuren. Mijn computer slaat voortdurend vast. Een ergernis … en dan druk ik me voorzichtig uit. Wordt het tijd voor een verbeterd internet-abonnement? Wordt het tijd voor een nieuwe laptop? Dat eerste neem ik serieus in overweging. Dat tweede wil ik niet.

Het dondert in de verte. Onweer. Het komt dichterbij. Opnieuw regen. Goed voor de tuin. Het wordt tijd om Isabel op te halen. Het verkeer zit flink tegen. Dat heeft veel met het weer van doen. Er zijn altijd veel minder verkeersagenten op straat als het regent. Watjes !!! Een aantal verkeerslichten doen het niet. De files zijn lang en dan begint het hard te regenen. Te stortregenen. Hoosbuien. Je ziet geen hand voor ogen. Ik stop even want het is onveilig. De ruitenwissers zijn aan vervanging toe.

Regen in Maputo

Regen in Maputo

Ik weet waar de grootste kuilen zijn. Die probeer ik natuurlijk te vermijden. Ik sms Isabel dat ik vertraging heb. Ik heb bijna een uur nodig om bij haar werk te komen. Normaal doe ik dat in vijfentwintig minuten. En dan beginnen we aan de terugweg. Het blijft regenen en de raampjes beslaan. Van binnen wel te verstaan. Hoe werkt de blower? Ik probeer van alles uit. Niets helpt. We staan vast. Er is nauwelijks beweging in het verkeer. Een combinatie van ‘vrijdag’ en ‘de eerste regen sinds lang’.

Kruispunten lopen vol. Niet enkel met auto’s maar ook met regenwater. De kuilen zijn nu niet meer zichtbaar. Ook de voetgangers lopen op straat. Uit lijfsbehoud. Met een slakkengang komen we vooruit. Auto’s die niet tegen de regen kunnen staan stil langs de kant van de weg. Een grote vrachtwagencombinatie blokkeert een vlotte doorstroming. Een doorweekte agent doet zijn best.

Bijna twee uur zijn we onderweg. Nauwelijks acht kilometer moesten we overbruggen. Vandaag dus geen herhaling van mijn uitroep van gisteren: “Joepie, het regent.” Dit soort buien zijn ongebruikelijk voor half oktober. Maar dat was de hitte van afgelopen weken ook. Het zal wel iets met elkaar te maken hebben …