Tags

, , , ,

Zondagochtend. Meer tijd om te ontbijten. Nee, het lijkt meer op brunchen. Isabel loopt de tuin in en komt terug met de eerste mango van het seizoen. Van onze eigen boom wel te verstaan. Daar wordt wat extra aandacht aan besteed. Ik herinner me dat uit mijn jeugd. Het eerste bakje aardbeien. De eerste tomaten van het seizoen. Je moet minstens de vijftig zijn gepasseerd om je te herinneren dat er niet altijd tomaten in de winkel / markt te koop waren. In Mozambique eten we nog wat meer ‘van het seizoen’. Zeg je dat zo? Ik denk het niet maar je begrijpt vast wat ik bedoel.

Terug naar de eerste mango.

De eerste mango van het seizoen

De eerste mango van het seizoen

Heerlijk, zoet en sappig. Bijna overrijp. Dat wordt genieten de komende weken. Jammer dat ze allemaal in deze periode van het jaar rijp zijn. Er bestaan veel verschillende soorten mango’s. Verschillende mango-bomen. Onze boom noemt Isabel een Zuid-Afrikaanse variant. In de buurt zie je heel veel rode – bijna aubergine kleurige – mango’s. En wat kleinere geel-oranje die met schil en al kunt eten. Er zijn ook gele, groene en oranje varianten. Op internet lees ik dat er wel honderd varianten bestaan.

En als ik wel eens mopper op Mozambique dan heb ik dat nu weer wat in perspectief geplaatst. Meer in evenwicht. En zal ik erbij vertellen dat het vandaag 28c is. Ik ga zo maar eens een hoofdstukje van mijn boek lezen, in het zonnetje en daarna onder de amandelboom. Een beetje de schaduw opzoeken. Aproveite a sua domingo.