Tags

, , , , ,

De Wereldgezondsorganisatie (WHO) plaatst (bewerkt) rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen, naast sigaretten en alcohol.

Rood vlees

Rood vlees

Ik wilde als ondertekst schrijven: ‘Een lekker stukje rood vlees‘. Maar dat zou helemaal fout zijn. Besef ik nu ik het nieuws van afgelopen dagen heb gelezen. Bovendien zijn het drie stukjes rood vlees. De WHO plaats rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen. Dus ‘lekker’ is heel subjectief (geworden). Het is maar goed dat ik dat gisteren nog niet wist. We vierden mijn verjaardag namelijk met mijn Mozambikaanse familie in een restaurant (Bom Garfo) dat de Rodizio stijl aanbiedt. Nadat je wat voorgerechten op je bordje hebt geladen, lopen de obers rond met grote pennen vlees. Zeg maar: reuze barbecue-prikkers, vers van de grill. Ze snijden bij jou aan tafel telkens opnieuw een stukje vlees af. Een tiental verschillende soorten, soms afgewisseld met gegrilde ananas.

Goed … terug naar het bericht over rood vlees. Ik heb nooit gerookt – wel een tijdje meegerookt – maar ik drink wel alcohol. Zelden in grote hoeveelheden. Met grote regelmaat een glaasje wijn bij het eten. Een biertje met vrienden en ’s avonds soms een borrel. Dus in totaal een kankerkans van ruim 60%. Ik ga d’r vanuit dat ik geen asbest slik of inadem. Nu dus … rood vlees. Mijn kankerkansen stijgen nu spectaculair. Sprak hij niet zonder enig cynisme. Ik hou namelijk van rood vlees. Een biefstukje lust ik het liefst saignant of medium – rare. En ook tartaar mag ik graag bestellen als voorgerecht. Niet goed dus. Moeten ze dat nu ook alweer verpesten met kanker-verhalen? En wat te doen met bacon, ham en salami? Niet meer eten omdat mijn kansen op kanker daarmee verhogen?

Ga ik nu mijn eetgewoontes aanpassen na dit bericht? Ik denk het niet. Of het zou moeten zijn om af te vallen. Dat dan weer wel. Maar dan kan ik beter de boterhammen, de aardappeltjes en de pasta vaarwel zeggen. En we eten heel afwisselend. Veel vers fruit. Verse vis en garnalen, eieren, kip, vegetarisch … hooguit tweemaal per week iets wat in de buurt komt van ‘rood vlees’. Zelden een hamburger. Heel af en toe een worst. Wel gehakt in allerlei pasta-sauzen en in ovengerechten. Vanavond eten we verse pompoensoep. Met broodjes uit de oven met geitenkaas. En een salade waarvan de meeste producten uit de eigen tuin komen.

Lees er een artikel uit De Standaard van vandaag maar op na. Klik HIER.