Tags

, , , ,

Google Maps heeft in zoverre ik weet nog geen ‘streetview’ van de Mozambikaanse hoofdstad. Wel satelietfoto’s / kaarten. Onze straat en ons erf zijn daar goed op te zien. Ik wil het vandaag hebben over een alledaags (triest) straatgezicht. Ik schreef er al eerder over: Maputo is vuil. Zwerfvuil. En door een mogelijk project in de toekomst – Happy Waste – zie ik wat eerder zwerfafval. Nou ja, daar kun je moeilijk overheen kijken. Nee, ik zie wat nadrukkelijker de mensen die toch hun best doen om de rotzooi van anderen op te ruimen.

Limpa cidade

Limpa cidade

Het blijft een onbegonnen werk. Alles wordt op straat geflikkerd. Meestal uit het raam van de auto of de xapa’s (openbaar vervoer). Op dit hoekje wordt wel dagelijks schoongemaakt. De muur die je ziet is namelijk de kanselarij van de Oostenrijkse ambassadeur. En zie je wat de vrouwelijke schoonmaakster doet? Ze checkt haar mobieltje of ze zoekt een ander nummer op op haar iPod. En ze is niet de enige die dat doet. Eén op de drie agenten die je ziet, doet hetzelfde. Bellen, sms’en of wat dan ook. De aandacht bij hun speeltje en niet bij het verkeer.

Gisteren stak ik de straat over tussen allerlei auto’s voor het stoplicht. Je kent dat wel, je slingert tussen de auto’s door. Plots gaat er een raampje open en wordt een smeltend ijsje met hoorntje naar buiten gegooid. Half op mijn benen en m’n slippers. Ik vloek en raap het op om het de chauffeur terug te geven door het raampje. Hij sloot zijn raam snel. Een Chinees denk ik. Het liefst had ik het tegen z’n raam geplakt. Maar daar ben ik iets te fatsoenlijk voor. Wat zou jij doen?