Tags

, , , , , , ,

Een aantal vrienden (op Facebook) ageren tegen het (tijdelijk) aanpassen van profielfoto’s. Ook ik heb mijn profielfoto drie dagen aangepast naar aanleiding van de vreselijke gebeurtenissen in Parijs. Ik gebruikte daarvoor een foto uit 2012 waarop Isabel en ik poseerden voor de Eiffeltoren. Deze foto was diffuus en voorzien van de Franse vlag. Is dit een misplaatst gebaar? Ik vind van niet. Ik vertel daarmee dat ik meeleef met de slachtoffers en hun familie. Een vage poging tot solidariteit. Niet toevallig maar bewust.

Deed ik dat ook vorige week bij de aanslag in Turkije? Of bij de aanslag in Libanon? Nee, ik deed dit nooit eerder. Wel schrijf ik – jammer genoeg – met regelmaat over zulke gruwelijke daden. Over de aanslagen van Al-Shabaab in Kenia. Op een universiteit of in het winkelcentrum in Nairobi. Ik veranderde mijn profiel-foto toen niet. Op Facebook verschijnen altijd dit soort ‘aangepaste’ profielfoto’s. Iedereen herinnert zich “Je suis Charlie” of de actie tegen de kabinetsplannen om veel cultuur-geld te schrappen uit de rijksbegroting. Ook toen heb ik mijn profielfoto niet veranderd.

Het Opera-house in Sydney past de verlichting aan. Gisteren met de Libanese vlag.

Sydney

Sydney

Ik volg de actualiteiten. Ik ben verontrust. Ook over de oorlogstaal die Hollande (en anderen) gebruiken. Op de een of andere manier vind ik dat teveel eer voor deze laffe moordenaars. Net zoals ik vind dat ze geen staat hebben. Het is een afschuwelijke sekte die stukken grond claimt en de plaatselijke bevolking terroriseert.

Vind ik dan dat de overheid niets moet doen? Nee, natuurlijk niet. Zij moeten ons – hun burgers – beschermen. Maar of het helpt om bommenwerpers te sturen, betwijfel ik. Ik hoorde afgelopen zondag Amos Oz in een interview zeggen dat hij geen pacifist is maar een vredesactivist. Dat vond ik een interessante gedachte.