Tags

, , , , , ,

Ik weet niet of ik een nieuw woord toevoeg aan de Nederlandse taal maar als ik ‘kassaplank’ google komen er enkel suggesties voor ‘kaasplank’ en ‘kassaplan’. Nee, dat bedoel ik niet. Ik bedoel echt ‘kassaplank’. Laat ik het duidelijker maken met een foto.

Houten plank op de lopende band bij de AH kassa

Houten plank op de lopende band bij de AH kassa

Iedereen die wel eens boodschappen doet bij de Zaanse grootgrutter weet precies wat ik bedoel. Gisteren was ik alweer ‘slachtoffer’ van de kassaplank-terreur. Ik doe flink wat boodschappen. Veel spullen. Het meisje bij de kassa scant in een vlot tempo al mijn aankopen. Ik ben nog bezig met mijn aankopen op de band te zetten terwijl de eerste dingen al klaar liggen aan de andere zijde voor mijn boodschappentas.

Of ik koopzegeltjes wil? Nee. Of ik spaar voor het bestek? Ja, doe maar. Ik zoek mijn bonuskaart. Ik zoek mijn pinpas. Ik heb mijn aandacht bij het afrekenen en stop alles weer in mijn portemonnaie. Ondertussen blijft de band onzinnige rondjes draaien. Een fles wijn drukt de sla alvast fijn. Een fles wasverzachter geeft de puddingbroodjes een flinke zet. Ik bedank de kassa-juffrouw. Haar aandacht is al bij de volgende klant. Zonder te kijken schuift zij met gezwinde spoed die verdomde kassaplank naar de andere zijde. “Trut” denk ik, zeg ik niet. Ik maal de beschuiten zelf wel tot paneermeel, daar heb ik geen hulp bij nodig. Ik mompel meer iets van “rustig aan alsjeblieft”. Het is tegen dovemansoren gezegd.

Bij de Aldi overkomt je dat niet want daar eindigt de kassa-band onmiddellijk na de kassa. Een winkelwagentje of je boodschappentas moet de boodschappen opvangen. Ook in Maputo zal me dat niet gebeuren want daar heeft elke cassière de plicht om alles in plastic zakjes te stoppen voordat de volgende klant aan de beurt is. Dat ik hen meestal help, wekt alom verbazing. “Typical white man” zie ik ze denken. Isabel zegt het hardop. En op drukke momenten hebben alle kassa’s een inpak-hulp. Bij de Extra helpen ze je zelfs met de boodschappen naar je auto te brengen. Voorwaarde is wel dat je voor meer dan 1000 metacais aan boodschappen hebt gedaan. Dat is omgerekend 20 euro. Natuurlijk hopen ze dan op een klein fooitje bij de auto. Liever een kleine fooi dan geplette druiven, gedeukte pakjes boter of gescheurde yoghurtbakjes met dank aan de kassaplank van AH.