Tags

, , , , , , ,

Vroeger vierden we op deze dag – 28 december – het feest van ‘Onnozele Kinderen’. Een katholieke (christelijke) dag waarop de kindermoord in Bethlehem werd herdacht. De traditie vertelde dat die dag het jongste kind van het gezin het menu mocht samenstellen. Dat was bij ons thuis voor lange tijd onze Bart. Toen ons Lief het voor het zeggen kreeg was ik al uit huis.

Terug naar mijn Top Drie. Niks geen lijstje, gewoon drie dingen hier in Mozambique die me de laatste tijd opvallen.

Leegstand – Eigenlijk moet ik dit onderwerp opsplitsen in twee stukjes. In deze kerstperiode zijn heel veel cafe’s en restaurants gesloten. Vaak zijn het Portugese eigenaren die de familie in Europa gaan opzoeken. Soms gebeurt het dat ze niet meer terugkomen en dat een zaak voor goed dicht is. Ik ken zo drie vier restaurants in de binnenstad van Maputo die de afgelopen maanden de deuren hebben gesloten. Onduidelijk blijft waarom. Geld-gebrek? Of het omgekeerde – goed geboerd en nu rentenieren. Toch denk ik dat dat laatste maar weinig voorkomt. Nog een voorbeeld. Tegenover een supermarkt waar ik vaak boodschappen doe opende in het voorjaar – na ruim een half jaar verbouwen – een wasserij / stomerij. Minder dan drie maanden later werd de zaak gesloten. Vandaag zag ik dat er een auto-onderdelen-zaak in komt. De gevel is blauw geschilderd. Het wachten is op de feestelijke opening. Ik ben benieuwd maar ik vrees het ergste. Alles heeft te maken met mijn volgend onderwerp.

Meticais

Mozambikaanse bankbiljetten

Mozambikaanse bankbiljetten

De metical heeft een heftig jaar achter de rug. Kreeg ik in januari 2015 amper 34 meticais voor een euro, zo was ik blij met de koers eind november. Bijna 58 meticais voor een euro. Vandaag was de wisselkoers 49 voor 1 euro. Dat blij zijn is echter zeer relatief want de prijzen schieten pijlsnel omhoog. De meeste producten worden ingevoerd – vaak via Zuid Afrika. Internationale rekeningen moeten meestal in US dollars betaald worden. Salarissen van mensen met topfuncties worden in US dollars afgesproken in contracten. Huishuren in de hogere sector … hetzelfde liedje, alles wordt in USD berekend. Daar heeft de regering twee weken geleden een eind aangemaakt. Het is nu verboden om in dollars te rekenen of te factureren. Dat is echter schijn. Natuurlijk rekent iedereen die iets heeft, alles stiekem om naar de koers van de dollar maar publiceert braaf de prijs in meticais. Een zak cement kostte begin dit jaar rond de 200 meticais. Ik zag afgelopen weekend dat er 420 meticais wordt gevraagd. Iemand probeerde me op straat vier tomaten te verkopen voor 50 meticais. Absurd. De broodprijs is met 40% gestegen. Mozambique is nog steeds het op zeven na armste land van de wereld volgens een onlangs verschenen rapport van de VN. Noorwegen voert die lijst aan. Jammer dat juist zij met het Umoja-programma in Mozambique zijn gestopt.

Het weer – Een typisch Nederlands onderwerp zou je zeggen. Terwijl in Nederland alle warmte-records sneuvelen – warmste maand december ooit – klaagt ook in Mozambique iedereen steen en been. Het is uitzonderlijk heet en nog uitzonderlijker droog. Normaal beginnen de grote regenbuien eind oktober. Er is hier geen sprake van een echt regenseizoen – dat is meer iets voor de landen dichter bij de evenaar. Het is nog steeds kurkdroog. De zeldzame buien zijn ontoereikend voor de schaarse landbouw. Alles is verdampt of zakt weg in de zandgronden. Het prettige daarvan is dat nog steeds alle wijken goed bereikbaar zijn. Geen ondergelopen wijken en straten. Toch snakt iedereen naar de regen. De temperaturen lopen soms op tot 41c. Dat is heet maar dat schreef ik al eerder. En omdat er heel veel vraag naar water is, levert dat weer problemen op. Meestal is er maar een beperkt aantal uren per dagen water beschikbaar.

Goed, dat waren ze dan. Zomaar drie zaken die me bezighouden. Gelukkig niet het afschuwelijk geblaat van heethoofden over de komst van een AZC. Ook geen zorgen of het plan Cruyff al dan niet wordt uitgevoerd bij Ajax. Of dat de spoor-vakbonden oproepen om te staken.