Tags

, , , , ,

In oktober 2014 schreef ik al een keertje over mijn ochtendritueel nadat ik Isabel heb afgezet bij haar kantoor. Koen op weg naar zijn kopje koffie met een broodje. Klik HIER als je dat wilt lezen. Er is natuurlijk een ritueel wat daar aan vooraf gaat. Ieder van ons heeft zo zijn vaste gewoontes ’s morgens na het wakker worden. Ik / wij ook.

De wekker staat hier op 6u. Het is hier nog steeds zomers warm. Ik word meestal wakker rond kwart over vijf, half zes. De meeste dagen sta ik dan op. Zo stil mogelijk. Het is dan al volop licht. Ik wikkel mijn capulana om en ga plassen. Ik schenk een koud glas water in en ga op de veranda zitten. Het mooiste uurtje van de dag. Ik kijk op mijn telefoon of er berichtjes op staan. Soms lees ik verder in mijn boek (e-reader) waar ik de vorige avond ben gebleven. Met het tablet op schoot ga ik online en lees ik de hoofdlijnen van het Nederlandse en Vlaamse nieuws. Nu.nl – De Volkskrant – De Standaard en af en toe De Telegraaf of Het Laatste Nieuws. Ik klik een paar artikelen aan. Meestal sportonderwerpen. Ergens tussen kwart over zes en half zeven staat Isabel op. Ook zij heeft een capulana om. Kwestie van niet bloot op de veranda te lopen want Todinho is dan meestal bezig met het water geven van de vele planten in de tuin. Ik loop naar mijn slaperige vrouw, een omhelzing, een zoen en “bom dia’. Veel meer zeggen we niet. Vervolgens verdwijnt Isabel naar de badkamer. Ik zit dan te lezen of surf nog wat op internet. Als ik hoor dat Isabel klaar is met de douche loop ik naar de keuken en kook water voor de thee. Een paar minuten later maak ik twee kopjes thee.

Onze kopjes thee

Onze kopjes thee

Altijd op die manier. Het kopje van Isabel met een schoteltje en een lepel (er zit suiker in haar thee) en het mijne zonder suiker en zonder schoteltje. Ik breng haar kop naar onze slaapkamer en zet het op haar nachtkastje. Tegen die tijd is ze meestal klaar met haar eigen badkamer-rituelen. Dan begint het hele aankleed-circus. Ik ben daar zelden getuige van maar ik weet dat ze soms wel drie keer van kleding wisselt voor ze tevreden is. Heel soms word ik om raad gevraagd. Ik maak haar lunch klaar maar vraag vooraf of ze alleen yoghurt en fruit meeneemt of een echte lunch. Ik smeer dan een boterham voor mezelf of eet fruit. Niet aan tafel maar gewoon in de keuken. Heel vaak mango of een banaan. Dan is het tijd om zelf te gaan douchen. Dat gaat opmerkelijk sneller. Body lotion. Een beetje eau de toilette en klaar is Kees Koen. Ik kleed me aan. Ik moet er niet aan denken dat ik twee of driemaal van broek of shirt wissel.

Het is ondertussen ruim 7u. Ik pak mijn telefoontjes en mijn portemonnaie (met rijbewijs) en hang nog wat rond op de veranda. Soms maak ik een kort praatje met Todinho. Ik loop naar de auto en wacht op mijn lief. Rond tien over zeven rijden we de poort uit. Op weg naar Maputo Cidade.

Nog even over de foto … er ligt een theedoek op tafel. Grappige toevalligheid dat zo’n handdoek ‘theedoek’ wordt genoemd in Nederland. In Vlaanderen zeggen we daar ‘keuken-handdoek’ tegen. En het was bij ons thuis (als kind) ten strengste verboden om daar je handen aan af te vegen. Daar had je een andere handdoek voor. En heb je een idee wat  ‘Quarta’ betekent? Vier. Het verwijst naar de woensdag … de vierde dag. In het Portugees ‘quarta-feira’