Tags

, , , , , ,

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik iets schreef over de buurt waar wij wonen. Jardim. De buurt die we achter ons zullen laten als we later dit jaar verhuizen. Maar we zijn nog niet weg. Een verhuisdatum is nog niet gepland. Het streven blijft om ten laatste eind juni volledig over te zijn. Het zal me benieuwen …

We hebben de neiging om ‘niets’ meer te doen op onze huidige woonplek. Maar waarom eigenlijk? De moestuin ligt er triest bij. Dat komt deels door het regelmatige gebrek aan water. Ik schreef er al vaker over. Toch wonen we hier nog de komende honderd dagen. Reden genoeg om weer eens werk te maken van de tuin. Onze buurt heet niet voor niets ‘Jardim‘. Het Portugese woord voor ‘tuin‘.

En laten we aan het werk gaan op beide locaties tegelijkertijd. De moestuin in Jardim en een nieuwe moestuin in Mozal – onze toekomstige woonwijk. Samen met Todinho rij ik naar de machambas tussen Jardim en Machava.

Jardim, Maputo

Jardim, Maputo

Jardim, Maputo

Jardim, Maputo

Jardim en 2M brouwerij, Maputo

Jardim en 2M brouwerij, Maputo

We kopen jonge plantjes. Sla, kool en uien. Op de foto’s zie je een paar van de akkers met groenten. Dit is van oudsher de plaats waar groenten voor de stad wordt gekweekt. Vergelijkbaar met Tuindorp in Utrecht. Om maar een voorbeeld te noemen. Overdag vind je er voornamelijk jonge mannen. Zij lopen de hele dag door met twee gieters – op en neer. Er lopen een paar sloten door het gebied. En een deel van een riolerings-syteem, dat is te ruiken. Zij zijn de hele dag bezig met de plantjes water te geven. Hier en daar zie je een oudere dame aan het werk, gebukt tussen de bedden. De jongere dames zie je ’s morgens tussen vijf en zes naar de markt vertrekken. Meestal lopend, ruim zes kilometer naar Mercado Central. Grote bundels op hun hoofd met de oogst van die ochtend. Zij hebben hun vaste verkooppunten op diverse markten in Maputo. Jongere kinderen staan met de oogst langs een drukke verkeersweg.

Wij kopen onze jonge plantjes rechtstreeks van een oudere dame. Een beetje achteraf. Achter de brouwerij van 2M (Mac Mahon) – het lokale bier van Mozambique, hun trots. Vijftig sla-plantjes en ruim twintig kool-plantjes. De prijs … bij AH kan ik er nauwelijks een krop ijsbergsla voor kopen.

Het is en blijft zeer kleinschalige landbouw ondanks de grote hoeveelheid kleine akkers. Hier wordt niet voor de supermarkten gekweekt, enkel voor de lokale markten en kiosken. Of kleine stalletjes die je overal langs de straat kunt vinden. Ik weet niet wie ‘eigenaar‘ is van die landbouwgronden. Waarschijnlijk de gemeente en ik veronderstel dat er al generaties lang een soort ‘gebruikers-overeenkomst‘ bestaat. Mogelijk een gebruik-gedoog-beleid voor bepaalde families / clans.

Nog eens teruglezen over “In de buurt”? Klik HIER.