Tags

, , , ,

Er zijn zo van die dagen dat de meest gewone zaken niet functioneren zoals je zou willen. Neem bijvoorbeeld het onderwerp ‘water’. Negen volle dagen hadden we geen water. Geen druppel kwam er uit de kraan. Niet alleen bij ons maar in grote delen van Maputo. Het was aangekondigd. Er worden grote pompen vervangen … of zoiets. Het was dus zuinig aan doen met het water in de jerrycans. En elke dag op en neer rijden om de bidon te vullen.

Er wordt weer water geleverd sinds gisterochtend. Joepie. In maart schijnt er weer een week te zijn zonder water. O ja, had ik al verteld dat er in normale tijden gemiddeld maar twee tot vier uur per dag water uit de leiding komt? Daarom heeft iedereen met een beetje geld een watertank om zo de waterloze uren op te vangen.

Waren we gisteren blij dat het water-probleem voor even voorbij is, zo erg baalden we gisteravond van de mysterieuze elektriciteit-panne in ons huis. Sinds we een nieuwe meter hebben (zie foto) valt regelmatig  de elektriciteit in grote delen van het huis uit.

EDM technicusEr zijn geen zekeringen gesprongen. Alles lijkt normaal in de stoppenkast. Ik begrijp er niets van. Enkel in de keuken functioneert alles zoals het hoort. Verder is het aardedonker. Ik weet waar de extra verlengsnoeren en stekkerdozen liggen. Na een kwartiertje knutselen hebben we weer licht in onze slaapkamer en functioneert de airco weer. Gelukkig maar.

En ook vanochtend nog steeds hetzelfde probleem.Vandaag wordt het 44c en vannacht was het nog steeds 32c. Warm. De huiseigenaar doet niets aan dit vreemde probleem en de elektriciteitsmaatschappij stuurt ons van het kastje naar de muur. En dan plots … om 10u hoor ik het bekende whatsapp-fluitje op mijn smartphone. Dat betekent dat er weer internet is. Een voor een komt er weer ‘leven’ in de apparaten. Ik hoor de tv. Het licht in de badkamer springt aan. Ik hoor het zachte zoem-gepruttel van de boiler. En als laatste de waterpomp. Hoezo? Geen idee … mysterieus Afrika.

Ps. 1. Mijn laptop is nog steeds in handen van dokter Apple, ergens in Zuid Afrika. Wat kijk ik uit naar een weekje waarin alles werkt zoals het moet werken. Prettig weekend.

Ps. 2. Iemand heeft me uitgelegd dat we 3 fasen elektriciteit hebben. Dus we krijgen dat binnen via 3 verschillende kabels. En EDM levert soms maar stroom naar 1 fase. Vandaar dus … euh … nog steeds mysterieus als je het mij vraagt.