Tags

, , , , ,

Dat wees de thermometer aan op zaterdagmiddag in Maputo. 44.9c

Maputo 44cHet is hier in Mozambique met grote regelmaat rond de 40c. Ik schrijf er soms over. Sorry als ik te vaak over het weer lul. Ook de televisie-journaals openden met dit bericht. Het was de warmste dag in meer dan twintig jaar. Je zou denken dat het verschil tussen 40c en bijna 45c weinig verschil maakt. Nee, dat is niet waar. Je voelt wel degelijk het verschil. Isabel moest een ochtend overwerken en kwam met een collega op de motor naar Mozal. Ze droeg een zonnebril maar ze had het gevoel dat haar wimpers verschroeid waren toen ze oververhit afstapte.

En ook thuis in Jardim zag ik iets wat ik niet eerder heb waargenomen. We hebben een grote notelaar in de tuin met als vaste bewoners een vijftigtal vleermuizen. Ze vliegen tegen valavond uit. Een mooi dagelijks ritueel. Ze verorberen heel veel muggen en andere insecten. Maar nu fladderden ze ’s middags al rond. Totaal ongebruikelijk. Ik weet het aan de hitte. En vandaag kreeg ik de bevestiging,  denk ik, ik vond drie dode beestjes onder de boom. Dat moet met mekaar te maken hebben.

En vervolgens barstte een zwaar onweer los, met bijbehorende rukwinden. En een tropische wolkbreuk. Vandaag is het zwoel en vochtig. Ik ga straks kijken of er schade is aan het nieuwe dak … nog niet alle nokpannen liggen al op hun plaats. Het zou me wat zijn … nadenken over reparatie voordat de werkzaamheden zijn voltooid.