Tags

, ,

Het begint er op te lijken dat de eerste fase van de verbouwing zal worden afgerond aanstaande zaterdag. De metselaars zijn klaar. En betaald. De schrijnwerker en de ijzerman idem dito. Ook de dakpannen-jongens hebben hun afscheid-biertje gedronken. Hoe heet zo iemand die de dakpannen legt? De muren zijn gestuct. En ook de loodgieter is – op een kleinigheid na – klaar met z’n werk. De elektricien heeft nog twee of drie dagen werk. Oa een aggregaat aansluiten. De keuken-boer annex schrijnwerker belooft al weken dat alles klaar zal zijn op 5 maart. We will see.

Ik had flink gesteggel met de twee hoofdaannemers. Wie ruimt op? Stenen, hout, ijzer, spijkers, cementresten, afvalpuin en nog wat van dezelfde soort dingen. Er werd vooral naar elkaar gewezen. Ik heb dan maar één wapen in handen … de laatste betaling uitstellen. Dat werkt.

Puinhoop in Mozal

Puinhoop in Mozal

Een zicht vanuit de nieuwe veranda op de tuin en de oprit. Dit is één van de drie verzamelpunten van puin. Een tweede verzamelplaats is voor afvalhout en een derde ligt vol met restanten van oude tegels en ijzer. Het papier en karton is al verbrand. Er zijn een twintigtal dakpannen gesneuveld, vier diamant-slijpschijven, twee scheppen, twee kruiwagens, drie of vier emmers en nog wat klein spul. Zaterdag of zondag komt een mannetje alles ophalen. Gratis. Tenminste dat is tot nu toe het verhaal. Hij verkoopt alles verder. Er zijn zoveel zandpaden met diepe kuilen dat mensen smeken om puin. Dat kloppen ze dan zelf in kleine stukjes. Zand erover en dan kunnen ze er weer even tegen. Zelfredzaamheid – heet zoiets. En afvalhout is zeer gewild. Daar wordt op gekookt. En er zijn zat ijzerboeren die met een karretje op zoek zijn naar oud ijzer. Win-Win heet dat.

En nu … op naar de volgende fase. Badkamer- en verandavloer tegelen. Check. De opdracht is gegeven, de materialen zijn gekocht en geleverd. Ze starten aanstaande maandag. Schilderen. Check. Dat zijn drie deel-opdrachten. Het huis binnen, het huis buiten en de tuinmuren. Ik wacht nog op twee offertes. Deuren en ramen voor de veranda … nog geen check. Een eerste offerte is me veel te duur. De tuin – nog zonder opdracht – dus geen check. Een zwembad … wie weet? Graag zelfs maar nu nog niet. No check.

En een laatste alinea … best wel spannend. We hebben de huur van ons huis in Jardim opgezegd. Dus op 30 april moeten we over zijn. En dan moet alles dat onmiddellijk verband houdt met het huis (binnen en buiten) klaar zijn. Buiten-werkzaamheden … dat kan ook nog later. We beginnen al aan een house warming party te denken. Maar nu loop ik veel teveel op de zaken vooruit. Morgen op zoek naar een nieuwe douche-kop. En ook voor de keuken moet nog één en ander gekocht worden. En het noodzakelijke bezoek aan de bank. Help – Zucht.