Tags

, , ,

Sinds ik in 2011 ben begonnen met mijn weblog plaats ik op deze 8e maart foto’s van vrouwen. Dat doe ik trouwens wel vaker. Maar op deze ‘Dia International da Mulher’ kies ik ervoor om zestien foto’s te plaatsen. Tweeduizend zestien vond ik een beetje veel van het goede. Het zijn Mozambikaanse vrouwen – op twee na. Het is geen wedstrijd maar ik ben benieuwd of iemand ze herkent als ‘niet-Mozambikaans’. Ik betwijfel het. Tenzij je ze kent natuurlijk.

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag

Stira - danseres - danslerares - zij was jarenlang een deelnemer van het Umoja CFC programma

Stira – danseres – danslerares. Zij was jarenlang een deelneemster van het Umoja CFC programma. Ik heb prettig met haar samen gewerkt.

Een dagelijkse bezigheid voor heel veel Mozambikaanse vrouwen. Water halen.

Een dagelijkse bezigheid voor heel veel Mozambikaanse vrouwen. Water halen.

Hawita, vriendin en een soort (schoon)zus en reisgenoot. Sempre bem vindo querida.

Hawita, vriendin en een soort (schoon)zus en reisgenoot. Sempre bem vindo querida.

Sylvia, ook een vriendin maar dan weer heel anders. Zij brengt de uitdrukking 'Carpe Diem' elke dag in de praktijk.

Sylvia, ook een vriendin maar dan weer heel anders dan Hawa. Zij brengt de uitdrukking ‘Carpe Diem’ elke dag in de praktijk.

Onesia. Vier keer was zij deelnemer in ons Umoja CFC programma. Daarna was zij vijf keer dansdocente en choreograaf bij Umoja. En nu is ze personal trainer en Miss Fitness Pro Gym Moçambique (2015)

Onesia. Vier keer was zij (dans)deelnemer in ons Umoja CFC programma. Daarna was zij vijf keer dansdocente en choreograaf bij Umoja. En nu is ze personal trainer en Miss Fitness Pro Gym Moçambique (2015). Foto © Paulo Alexandre

Dona Isabel - Ik heb het geweldig getroffen met een  sogra (schoonmoeder) als Dona Isabel.

Dona Isabel – Ik heb het geweldig getroffen met een sogra (schoonmoeder) als Dona Isabel.

Ook in moeilijke tijden moet er hout gesprokkeld worden. Overstromingen bij Chokwe.

Ook in moeilijke tijden moet er hout gesprokkeld worden om te koken. Recente overstromingen bij Chokwe.

Graça Machel - Natuurlijk mag zij niet ontbreken in deze fotoreeks. De weduwe van Samora Machel en Nelson Mandela. Zij inspireert heel veel meisjes en vrouwen. Niet alleen in Mozambique maar in heel zuidelijk Afrika.

Graça Machel – Natuurlijk mag zij niet ontbreken in deze fotoreeks. De weduwe van Samora Machel en Nelson Mandela. Zij inspireert heel veel meisjes en vrouwen. Niet alleen in Mozambique maar in heel zuidelijk Afrika. Foto: Stephane De Sakutin – AFP – Getty Images

Sandra - zangeres en backing vocal bij Stewart Sukuma. Stewart is een goede zanger en entertainer maar ik kijk nog veel vaker naar Sandra. Waarschijnlijk omdat we vele jaren hebben samengewerkt bij onze Umoja festivals en televisie-programma's.

Sandra – zangeres en backing vocal bij Stewart Sukuma. Stewart is een goede zanger en entertainer maar tijdens een concert kijk ik veel vaker naar Sandra. Sorry Stewart. Waarschijnlijk omdat we vele jaren samen grapjes maakten tijdens onze Umoja festivals en televisie-programma’s.

Esther, nog een dame waar ik heel graag heb mee samengewerkt. Nu blijft het  bij af en toe een WhatsApp-bericht of even chatten. Maar wie weet in de toekomst ...

Esther, nog een dame waar ik heel graag heb mee samengewerkt. Nu blijft het bij af en toe een WhatsApp-bericht of even chatten. Maar wie weet in de toekomst …

De dames van de Nederlandse ambassade in Maputo. Zij publiceerden deze foto op de FB-pagina van de ambassade. Vast met goedkeuring van de ambassadeur - een vrouw.

Alle dames werkzaam op de Nederlandse ambassade in Maputo. Zij publiceerden vandaag deze foto op de FB-pagina van de ambassade. Vast met goedkeuring van de ambassadeur – een vrouw.

Een Makonde-vrouw. Foto: Sam Medic

Een vrouw uit het noorden van Mozambique. Foto: Sam Medic

Neyma (selfie). De meest populaire zangeres van Mozambique en ambassadeur van Unicef. Ook met haar was het heel prettig samenwerken.

Neyma. De lady met een grote hoeveel ‘selfies’ op Facebook. Geliefd en verguisd. Voor velen de meest populaire zangeres van Mozambique en ambassadeur van Unicef. Ook met haar was het heel prettig samenwerken.

Nguilozy - al hebben dames soms een pondje meer, ze besteden veel aandacht aan kleding (vaak gemaakt van een traditionele capulana), make up en accessoires.

Nguilozy – al hebben dames soms een pondje meer, ze besteden veel aandacht aan kleding (vaak gemaakt van een traditionele capulana), make up en accessoires.

Makonde vrouw - en op het platteland wordt de traditie in ere gehouden. Foto:  Kaskazini

Makonde vrouw – op het platteland wordt de traditie in ere gehouden. Zowel in kleding als gebruiken. Foto: Kaskazini

Hebben jullie de foto's geteld? Dit is nummer zestien. Maar mijn nummer één. A minha Belinha.

Hebben jullie de foto’s geteld? Dit is nummer zestien. Maar mijn nummer één. A minha Belinha.

Nog een laatste weetje. Vandaag 8 maart is het internationale vrouwendag. Mozambique heeft ook een eigen, nationale dag van de vrouw. Een vrije dag. 7 april. Maar dan krijgen ze wat minder aandacht van me  … want dat is de verjaardag van mijn geliefde Catelijne. Dit jaar een bijzondere verjaardag.