Tags

, , , , , ,

NEE tegen oorlog

NEE tegen oorlog

Met enige regelmaat duiken nu ook in de Nederlandse en Vlaamse pers berichten op over toenemende spanningen in Mozambique. Ja, dat is waar. Er zijn met regelmaat dodelijke incidenten tussen Frelimo (regering) en Renamo (oppositie). Overvallen, liquidaties en daarna de beschuldigende vinger naar elkaar. Dit speelt zich vooral af in het midden van het land. Ruim duizend kilometer of meer ten noorden van Maputo. Zorgwekkend. Ja. Ook het aantal vluchtelingen (meestal naar Malawi in het noorden) krijgt aandacht in de internationale pers. Ook hier betreft het een mix van politiek gemotiveerde vluchtelingen en kleine, arme boeren die de droogte ontvluchten – op zoek naar een beter leven. Maar ik blijf herhalen dat ‘het verkeer in Maputo / Motala’ een veel groter gevaar vormt – tenminste voor ons.

En dan is er nog de corruptie. En de aandacht van IMF en Wereldbank. Mozambique is op een zwarte lijst geplaatst – onder curatele gesteld – als onbetrouwbaar land. De metical staat onder grote druk. Er zijn door de vorige president op het eind van zijn ambtsperiode grote sommen geld (miljarden) uitgeleend aan privé-investeerders (de kliek rond Guebuza) voor de aanschaf van een tonijn-visserij-vloot en allerlei militaire apparatuur voor de nauwelijks bestaande marine. Ruim 10% van het bruto nationaal product. Het zijn geruchten die elke dag meer en meer aandacht krijgen. Gisteren kopte een krant op de voorpagina: “Bandido Amando” – duidend op de vorige president.

Vertaling overbodig

Vertaling overbodig

Genoeg over politiek – voor dit moment. Ik ga de ijskast en diepvries leegmaken en rij weer een paar keer heen en weer. En ik ga de kaartjes ophalen voor het “Koningsfeest” van aanstaande woensdag. Wordt vervolgd.