Tags

, , , , , , , ,

In het huis van mijn jeugd hadden we op de badkamer een bidet. Mijn ouders hebben het huis laten bouwen in 1957 / 1958. Een bevriende architect heeft de plannen getekend. Wie heeft bepaald dat er een bidet moest geplaatst worden is me onduidelijk. Het ding was er zolang ik me kan heugen. Maar waar het voor diende is me nooit helemaal duidelijk geworden. Was het een lage wasbak omdat wij kleine kinderen waren? Ja, we moesten er soms onze handen en ons gezicht in wassen. We zaten dan half op onze knieën gebogen met water te spetteren. Maar meestal moesten we onze vuile voeten wassen in het bidet. Best onhandig want dan moest er een stoel bijgesleept worden en werd het al gauw een natte kliederboel. Als we buiten hadden gespeeld – vaak op nat gras, plassen en in slijk – dan werden we onmiddellijk naar de badkamer gestuurd. Richting bidet want het bad laten vol lopen duurde te lang en een douche hadden we (nog) niet.

Ook herinner ik dat mijn moeder soms vuile sokken in dat ‘ding’ te weken legde. Maar meestal negeerde ik het bidet, zeker toen ik wat ouder werd. Heel af en toe zag ik een bidet in een hotelkamer. Ik besteedde er nauwelijks aandacht aan. Tot we begin 2013 ons huis in Jardim huurden. De badkamer daar had een bidet. En Isabel gebruikt het volop. Zij vertelde me dat het een billen-wasbak is. Eerst nog een beetje onwennig ging ik het (stiekem) ook eens uitproberen. Eerst mijn billen schoonvegen met papier. En dan me verplaatsen naar het bidet en m’n kont schoonwassen met water. Best wel okee. Omdat er hier in Mozambique geen riolering is – wel een septic-tank – gooi je het wc-papier in een emmertje om verstopping te voorkomen. Je billen wassen met water spaart dus ook papier.

Een bidet in onze vernieuwde badkamer.

Een bidet in onze vernieuwde badkamer.

En je gelooft het of niet maar ik liet in ons nieuwe huis een bidet plaatsen. En we gebruiken het vanaf de eerste dag dat we er wonen. Met plezier en met gemak (maar dat is mogelijke een flauwe woordspeling).

Klinkt dit vies of raar? Misschien wel, ja. Maar stel dat je wat poep aan je vingers hebt – van je baby, je hond, je kat of van je eigen kont. Wat doe je dan? Dan loop je toch naar de dichtstbijzijnde kraan om je handen te wassen. Je gaat niet eerst op zoek naar wc-papier. Ik weet nu eindelijk hoe ik de ‘voeten-lavabo’ uit mijn jeugd moet gebruiken.