Tags

, , , , , , , ,

Yes, ik heb weer internet. Joepie.

Ik ben weer neergestreken op het Mozambikaanse nest. Vijf weken uit en thuis. Althans zo kan ik het beschrijven vanuit mijn Afrikaans standpunt. Vanuit Nederland gezien kan ik zeggen dat ik weer even uithuizig ben. Zo gaat dat met twee ‘thuisen’. Of schrijf je ‘thuizen’, met een zet? Bestaat er wel een meervoudsvorm voor ‘thuis’?

© Yvette Baur

© Yvette Baur

Vijf weken in m’n eentje maar vaak in gezelschap van anderen. Nauwelijks vijf stukjes geschreven op mijn weblog. Beweren dat ik daar geen tijd voor had, zou de waarheid geweld aan doen. Eerder een kwestie van weinig inspiratie en geen zin om eraan te beginnen. En de eerste twee weken zat ik ook met mezelf in de knoop. Het ‘gemis’ vrat aan me. Ik bleef – vaak tot mijn ongenoegen – tv-zappen. Maar eigenlijk interesseerde mij wat ik zag nauwelijks. Ja, de ronde van Italië boeide mij – tot die lelijke smak van Steven Kruijswijk. Gelukkig heb ik het tij kunnen keren en kan ik toch terugkijken naar vruchtbare weken in Nederland. Het besluit om een paar weken te crash-diëten en veel te wandelen heeft me ook goed gedaan. En de weegschaal was lief om dat ook te tonen. Vijf komma zeven kilootjes d’r af. En ja … ik hoor het de dieet-experts zeggen: “Pas op voor het jojo-effect. Die kilo’s zijn er zo weer bij als je niet van je slechte gewoontes kunt afstappen.” Dank u, voor het advies. Ik zal het ten dele opvolgen.

Ik kwam de vrije tijd in Nederland ook door met drie jaargangen ‘House of Cards’ en de drie boeken van de ‘Century Trilogie’ van Ken Follett. Negenendertig afleveringen kijkplezier en bijna drieduizend pagina’s leesvoer.

Natuurlijk zijn ook andere mooie momenten het vermelden waard. Met m’n kinderen en kleinkinderen naar Diergaarde Blijdorp. De verjaardag van Carmen die zo blij is dat ze eindelijk naar de grote school mag gaan. Taart bakken met Ender. De boeven-gezichtjes van Icarus. Olivia die geconcentreerd zit te tangrammen. En de mooie bijeenkomsten in Goes en Middelburg. Heerlijk om vrijuit plannen te maken voor nieuwe theaterproducties in 2017. Zeer inspirerend. En twintig maquettes in Zundert. Het vijfenzeventigste corso van Zundert belooft weer heel mooi te worden. Noteer alvast de eerste zondag van september in jullie agenda’s.

En dan toch ook weer somber worden als Mozambique in het nieuws komt in Nederland. Journaal, NRC, Nieuwsuur, etc. Uitgebreid wordt er bericht over de grote corruptie-schandalen van de vorige president en zijn kliek. Misdadig. En daardoor veranderen ook weer mijn ideeën voor onze nabije toekomst. Zucht.

Maar voor nu niet getreurd. Het zonnetje schijnt, ik lig weer lekker met mijn lief in bed, morgen gaat België winnen van Ierland (cross fingers) en ik ben voor even helemaal in ‘Johannes Vermeer’ gedoken. Daarover later meer. Nu boodschappen gaan doen want de ijskast is nagenoeg leeg. Prettig weekend.