Tags

, , , , , , , , , , , ,

Met het scrollen door allerlei digitale fotomappen viel het me op hoeveel foto’s ik heb van etende mensen, borden vol eten, mooi opgemaakte borden, restaurant-eten, verjaardagstaarten. Ook van (huur)auto’s, de verbouwing en natuurlijk een eindeloze reeks foto’s van vakanties, landschappen, dieren, planten, vuurtorens, postkantoren, Isabel, de (klein)kinderen. De afgelopen weken heb ik maar liefst zes fotoalbums gemaakt van vakanties in 2013, 2014 en 2015. Veel werk maar als ze dan geprint en wel bij Isabel op schoot liggen en we samen herinneringen ophalen, word ik helemaal blij. En ook een beetje trots.

Ik kreeg het idee om de komende tijd wat van die foto’s te gebruiken voor mijn stukjes. Ik ga dat thematisch aanpakken. Net zoals ik vroeger ‘sport-postzegels’ verzamelde en mijn broer ‘dieren-postzegels’. Een idee van mijn vader, de organisator van menig postzegelclubje.

Goed, daar gaan we dan. Koen in de keuken is het eerste thema.

'Köök' is Ests voor 'keuken'

‘Köök’ is Ests voor ‘keuken’

Een eerste foto om het thema in te leiden. Ik maakte de bovenstaande en de foto hieronder op een camping op Saaremaa (Estland). Het regende pijpenstelen die namiddag dus zo’n camping-keuken is dan een ideale oplossing.

Best wel een uitkomst bij slecht weer, vind je niet?

Best wel een uitkomst bij slecht weer, vind je niet?

Een keuken in Knysna (Zuid Afrika)

Een keuken in Knysna (Zuid Afrika)

Knysna, een populaire bestemming aan de zuidkust van Zuid Afrika. We huurden daar in 2004 een self-catering huisje. Met een mooie keuken en een geweldig mooi uitzicht op een baai. Na een bezoek aan het plaatselijk winkelcentrum dook ik de keuken in met onze aankopen. Koedoe, een Afrikaanse antilope-soort. Ik was zo verbaasd en tegelijkertijd opgewonden dat ik het vlees niet kon laten liggen. Ik moest en zou het uitproberen. Ik maakte er een stoofpotje van zoals op de volgende foto te zien is.

Koedoe in een stoofpotje

Koedoe in een stoofpotje

Waarschijnlijk zitten velen van jullie nu met ethische bezwaren mijn blog te lezen. Zeker de vegetariërs en fanatieke wild-ecologisten. Tja. In Zuid Afrika kun je dat gewoon in de supermarkt kopen. En in menig restaurant staat het op de kaart. En ik kan het nog gekker maken. Ik at ooit olifantenslurf en krokodillenstraat – tenminste dat beweerde de kok. En wat dacht je van struisvogel en walvis? Ook dat heb ik wel eens gegeten. Goed, op naar de volgende foto.

Lillesand (Noorwegen)

Lillesand (Noorwegen)

Bovenstaande foto is gemaakt op een naturistencamping. Dat zou je zo op het eerste zicht niet zeggen natuurlijk. Het was best frisjes geworden tegen de avond. Begin juni als ik het goed herinner. En koken met mijn eigen slurfje open en bloot onder kokende pannen … nou nee. Toch maar niet.

Ergens op een motelkamer

Ergens op een motelkamer

Zomer 2002. Op het allerlaatste moment kochten we twee vliegtickets naar Atlanta. We huurden een auto en we reisden in drie weken door elf staten in het Diepe Zuiden van de USA. We sliepen de meeste nachten in motels. Een Usa-road-trip. Precies zoals je dat uit boeken en films kent. Soms gingen we uit eten maar er stond ook een kartonnen boodschappen-doos achter in de auto. En houtskool voor toevallig aanwezige barbecues. En gelukkig hadden sommige motelkamers net iets meer dan een waterkoker. Dan was het de kunst om met weinig toch iets lekkers op tafel te zetten. Van deze kamer herinner ik me dat we ’s morgens Michael Boogaert de rit naar La Plagne (Ronde van Frankrijk) zagen winnen.

Onze keuken in Fomento (Matola, Mozambique)

Onze keuken in Fomento (Matola, Mozambique)

In 2012 was het zweten geblazen in ons keukentje in Fomento. Het eerste huis dat Isabel en ik samen huurden. Later volgden meer dan drie jaren (de keuken) in Jardim.

Kookles in Jardim

Kookles in Jardim

Het gerucht ging al gauw rond in de grote van familie van Isabel. “Zij heeft een man die graag kookt.” Dat moest natuurlijk worden gecheckt. Onder allerlei voorwendsels werd er een dagje georganiseerd met neven en nichten. Vooral de dames wilden dat eten van deze ‘Mulungu’ wel eens proeven. De nieuwsgierigheid won het van de beleefdheid. En voor ze het in de gaten hadden stonden ze in mijn potjes te roeren. En giechelen omdat ik met Mozambikaans bier kookte. Je kunt slechter gezelschap in de keuken aantreffen. Vind je niet?

En nu snel de nieuwe keuken in. Er moet gekookt worden. Svenska köttbullar, Toast Skagen en Sill. Zweedse hapjes. Vriend Per (hij is Zweeds) komt eten en voetballen kijken. En zoals gebruikelijk … deze Belg kan nu al genieten. Voorpret. We vreten die Zweden op vanavond. Nu maar hopen dat Zlatan niet teveel wordt vrijgelaten. En dat het inderdaad zijn laatste wedstrijd wordt voor Sverige. Dat betekent dat de Rode Duivels door zijn naar de volgende ronde.