Tags

, , , , , , , , ,

O wee, o jee, o wee. Ik heb het helemaal gemist. Het was gisteren (6 juli) Internationale Zoendag. Hahaha. Er bestaat werkelijk voor alles een dag. Hoe onbenullig ook. Niet dat ik wil beweren dat zoenen iets onbenulligs is. Verre van.

En omdat ik de laatste tijd wat vaker bezig ben om foto’s te ordenen – zoals ik laat zien in de ‘thematisch ploggen’ blogs – gooi ik er een aantal zoen-foto’s tegenaan. Met een mini-verhaaltje. Eerst de foto, dan het verhaaltje. Het zijn trouwens vaak zoen-selfies met Isabel en Koen in de hoofdrol.

Port Louis (Mauritius) 2011

Port Louis (Mauritius) november 2011

Een korte vakantie naar Mauritius. Een stadswandeling en een bezoek aan Citadel Fort Adelaide. Ik vraag een Chinees echtpaar om een foto van ons te maken. Kussend. De goede man sukkelt met mijn camera. Ik moet hem wel drie keer opnieuw instellen. Dat komt de spontaniteit echt niet ten goede. Maar ja, ’t was een van de eerste vakanties samen dus Koen wil dat graag vereeuwigen … inclusief een zoen.

Mauritius november 2011

Mauritius november 2011

Een uurtje later lopen we door de wonderschone botanische tuin Pamplemousses. Daar maak ik onze eerste zoen-selfie. Het probleem is natuurlijk waar moet ik kijken? Naar de camera om op het juiste moment op het juiste knopje te drukken? Of toch naar mijn lief? Het resultaat is eerder een compromis-zoen. Zij wilt wel maar hij …

Matola april 2013

Matola april 2013

Een week voor onze bruiloft had Isabel al vrij genomen van haar werk. Toch moest ze nog even langskomen. Haar collega’s hebben een verrassing voor haar. We gaan samen. Het is lachen, gieren, brullen. Meiden onder elkaar. Ik sta erbij en begreep veel van de toespraakjes en gedichten niet. Toen werd mij gevraagd of we al hadden geoefend voor het grote moment. Ik speel het spel mee. “Nee, hoezo? Wat dan?” “Nou ja, de ring, de kus, de dans.” Nog meer gegiechel. Ik scheur een reep van een servetje en maak daar een ‘ring’ van. (Duidelijk te zien op de foto.) En toen moest ik natuurlijk ook de kus oefenen, inclusief ‘nep tongen’. De dames hadden het niet meer en natuurlijk was er eentje zo alert om er foto’s van te maken, met haar telefoontje.

Matola april 2013

Matola april 2013

Dit is dan de echte, eerste zoen. De zoen die wordt verwacht en waar iedereen naar uitkijkt. Ook de enige zoen waar je eerst toestemming van een buitenstaander voor nodig hebt. “Você pode beijar a noiva.”

Matola april 2013

Matola april 2013

Nog maar eentje. Een brave, lange kus en rondom je heen hoor je de fototoestellen klikken en dan begint Trienette te zingen …

Maputo oktober 2013

Maputo oktober 2013

Een half jaar later. De Mozambikaanse traditie schrijft voor dat je een half jaar na de bruiloft een feestje organiseert voor de directe familie en alle anderen die geholpen hebben bij het huwelijksfeest. Het kwam mooi uit dat dat samenviel met mijn verjaardag.

Maputo januari 2014

Maputo januari 2014

Nieuwjaarsdag. Nog een beetje duf. Babalaza, een kater. Mijn schoonzusje komt even langs. Om niet teveel toe te geven aan vermoeidheid, besluiten we om een wandeling langs een van de promenades in Maputo te maken. Een beetje melig slenteren. Hier en daar een bekende groeten, een biertje drinken en natuurlijk worden er foto’s gemaakt.

Maputo januari 2014

Maputo januari 2014

We vieren de verjaardag van Hawa bij ‘Waterfront’ in Maputo. Een restaurant met een prima vis-keuken. Lekker eten, een goed glas wijn, aangenaam gezelschap. Het prikkelt al mijn zinnen. Ik krijg ‘goesting’, zoals we dat ik ’t Vlaams zo mooi uitdrukken. Daar hoort ook kussen bij. Niet altijd zo gepast in gezelschap maar de Koen kan het soms niet laten. En laat Hawa dat toch stiekem fotograferen … hahaha.

Kaap de Goede Hoop november 2014

Kaap de Goede Hoop november 2014

Op dit plekje in Zuid Afrika is het aanschuiven voor een foto (met uitzicht). Het meest zuid westelijkste puntje van Afrika. Een Duitse jongen uit Kassel maakte deze foto. Ik maakte foto’s van hem en zijn vrouw of vriendin. Tegenwoordig gebruikt iedereen een selfie-stick en worden anderen veel minder aangesproken. Best wel jammer want zo’n kortstondige ontmoeting is vaak prettig. Wat reis-ervaringen uitwisselen, tips geven en krijgen.

Maputo februari 2015

Maputo februari 2015

We zijn uitgenodigd bij Dinoka, madrinha van Isabel. Ook haar ouders worden verwacht. Naar ‘goed’ Mozambikaans gebruik komen mensen later dan is afgesproken. Zo ook mijn schoonouders. Wij zijn min of meer op tijd. Maar we moeten wachten. Wel alvast iets drinken. En een klein hapje. Ik heb mijn boek bij om deze uurtjes door te komen. Isabel en Hawa helpen Dinoka in de keuken. Ik heb honger maar moet beleefd wachten. Nog maar een glaasje, op een nuchtere maag. De meligheid slaat toe. En opnieuw weet Hawa dat vast te leggen met haar mobieltje.

Firenze juli 2015

Firenze juli 2015

Ponte Vecchio, brug over de Arno in Florence (Italië). Nog zo’n plek waar heel veel stelletjes foto’s maken. Aldovando maakt foto’s van ons. Isabel draagt een grote hoed die een flinke schaduw werpt op haar gezicht. Ik vraag om die hoed even niet te dragen voor een beter foto-resultaat. Natuurlijk moeten we dan even ‘in de zon’ kijken. Een licht gemopper steekt de kop op. Onvrede wegzoenen … vind je niet? Het is vakantie. “Te amo querida.”