Tags

, , , , , ,

De ochtend na het drama in Nice. Woorden schieten alweer te kort om deze gruwel te omschrijven. Ik ga dat ook niet proberen. Blogger Gabriella beschrijft het indrukwekkend, als ooggetuige. Even overwoog ik om vandaag enkel een titel te plaatsen: “Vandaag ben ik stil.” 

Ik schrijf vandaag wel, gewoon over iets triviaals. Over wielrennen. En over lezen en kijken.

De laatste dag in Nederland – voordat ik weer naar Mozambique vertrek – doe ik altijd een paar boodschappen. Even langs bij de bank, de drogisterij en de apotheek. En wat tijdschriften kopen. Meestal een vertrouwd lijstje: Vrij Nederland, HP/De Tijd, Helden en wat ‘graai-aankopen’ zoals National Geographic Historia, VPRO-gids en Foodies. Eerder kocht al tweemaal Humo en een paar Vrij Nederlanden. Ik kreeg Men’s Health (dankjewel Yvonne) en er liggen nog vier ongelezen Volkskrant Magazines klaar om mee te nemen. Een flinke stapel, verdeeld over koffer en handbagage. HP/De Tijd gaat in de koffer. Nog steeds verpakt in plastic, inclusief een reclame-tijdschrift.

Twee voor de prijs van één

Twee voor de prijs van één

Pas eergisteren scheurde ik het plastic los en bekeek het cadeau-blad. ‘Bahamontes’. Of beter gezegd: ‘Best of Bahamontes – Uit liefde voor de stiel’. Een wielertijdschrift. Nooit van gehoord. Van de naamgever wel. Federico Bahamontes. De Adelaar van Toledo, een begenadigde klimmer met angst voor afdalingen. Winnaar van de Tour 1959.

Het tijdschrift heeft 128 pagina’s. Een selectie van hun beste artikelen. Een kennismakings-cadeau. Ik begin met het voorwoord. Uren later sla ik de laatste bladzijde om. Wat een geweldig tijdschrift. Vlaamse wielerjournalisten en fotografen en een paar Nederlandse bijdrages. Zomaar een greep uit dit blad: Een interview met Valerie Fignon over haar boek ‘Laurent’. Cees Bal, de Zeeuw die in 1974 alle Vlaamse vedetten te snel af was in Vlaanderen’s Mooiste. Roger Decock, de oudst nog levende winnaar van De Ronde van Vlaanderen. Interview met Bradley Wiggins en Jeannie Longo. De laatste dagen / koersen van Eddie Merckx. De vergeefse zoektocht naar Grzegorz Gwiazdowski.

Ik ben fan. Onmiddellijk verkocht. Ik kan bijna niet wachten om oudere nummers te bestellen en/of een abonnement te nemen. Zij hebben ook een FaceBook-pagina. Daar lees ik vandaag:

Vlaanderen boven 
Waar men de wind nog kan loven 
Waar de toppen belangrijk zijn 
En stijgingspercentages omvangrijk zijn

Vlaanderen boven
Op de Mont Ventoux!

Proficiat Thomas! Sterk Serge!

Voor de volledigheid: Bahamontes.be (Uitgeverij Cascade NV)

En tenslotte. Ik heb al heel veel (foto)grapjes gezien van Chris Froome, lopend zonder fiets op de Mont Ventoux. “Froome, de beste renner van allemaal.” Ik vind hem leuk.