Tags

, , , , , , ,

Hoe kom ik aan mijn boeken? Of eigenlijk: Hoe kies ik wat ik koop en lees? Dat is wel wat veranderd sinds ik veel in Afrika ben. Vroeger had ik vaak in de marge van een toneelrepetitie of in gesprekjes met vrienden, familie en collega’s het over boeken. Je weet snel wie (veel) leest en wie niet. En je leert elkaars smaak kennen. Verjaardagscadeautjes waren vaak boeken. Hetzelfde met Sint en Kerst. Voor de zomervakantie leenden we boeken van anderen. En zij leenden van ons. Ik had een bibliotheek-abonnement. En ik was bijna wekelijks te vinden in mijn favoriete boekhandel. Quist, in Bergen op Zoom. Die gesprekjes (en cadeautjes) heb ik nu veel minder. Ik lees over boeken in De Volkskrant en Vrij Nederland. En ik volg een aantal blogs over boeken. Ik lees zelden een recensie voordat ik het boek koop/lees. Ik ben bang voor spoilers of dat de mening van de schrijver teveel blijft hangen. Via de nieuwste ‘Detective en/ & Thrillergids’ van Vrij Nederland kwam ik op het spoor van Mike Nicol. De Zuid Afrikaanse schrijver van de Kaapstad Trilogie. De twee eerste delen zijn al in het Nederlands vertaald.

Kaapstad Trilogie Deel 1 en 2

Kaapstad Trilogie Deel 1 en 2

Ik heb ze alle twee een ***1/2 gegeven in mijn persoonlijke ranking. Neigend naar ****, een vier. Ik heb ze met plezier, onmiddellijk na mekaar gelezen. Ik kijk uit naar deel drie. De twee eerste boeken sluiten naadloos aan. Deel twee gaat verder waar deel één eindigde. Waarschijnlijk is dat ook zo met deel drie.

De voormalige wapensmokkelaars Mace Bishop en Pylon Buso hopen eindelijk een ontspannen leven te gaan leiden in Kaapstad. Met hun nieuwe beveiligingsservice voor welvarende toeristen lijkt dat te lukken, tot Mace ingehaald wordt door zijn verleden. Het geld dat ze met de wapensmokkel hebben verdiend, staat vast op de Kaaiman-eilanden. Om het in Kaapstad te kunnen rooien, beunen ze stiekem bij in het circuit waar de meeste cash in omloop is: de misdaad. Vrouwen die net zo mooi zijn als dodelijk en in wreedheid niet voor de mannen onderdoen. Bomaanslagen, bedreigingen, reisjes naar New York en Angola. Disco’s, kelders, een zwembad, duin en strand, villa’s, de tafelberg, Houtbaai, Soweto …  Zomaar wat voorbeelden van gebeurtenissen en plaatsen in Payback en Killer Country.

Het is geen uniek concept maar wel prettig om een keer thrillers te lezen vanuit het standpunt van (voormalig) criminelen. Een bij-figuur is een rechercheur maar de verhalen worden verteld vanuit het standpunt van Mace Bishop. Hij en zijn compagnon deinzen niet terug voor … nee, laat ik niet teveel verraden. Een mix van  couleur locale, humor, vlotte dialogen, typisch Zuid Afrikaanse culturele verschillen, politiek, muziek en prive-zaken van beide hoofdpersonages.

Ik las al graag de boeken van Deon Meyer. Daar is nu Mike Nicol bijgekomen. Een beetje Quentin Tarantino in boekvorm. En boeken-tips blijven natuurlijk welkom. Reageer.