Tags

, , , , , ,

Zaterdagochtend. De wekker loopt al om half zeven af. Vijftig minuten later loop ik naar de auto.

Mijn autosleutel - Toyota Auris

Mijn autosleutel – Toyota Auris

Ik druk op het knopje van de autosleutel. Niks. Ik druk nogmaals. Nog niks. De automatische sloten reageren niet. Ik haal het kleine sleuteltje eruit. Een oplossing om toch in de auto te komen. Ik stap in en druk op de startknop. Niks. Ik probeer het nogmaals. Nog minder dan niks. Enkel een boodschap in het Engels. Het is me duidelijk – de batterij van mijn sleutel is leeg.

Ik zoek de handleiding van de auto en ga terug naar binnen. Na veel bladeren vind ik een tekening hoe ik die sleutel kan ‘open wringen’. Zo gezegd zo gedaan. Ik haal het batterijtje eruit. Ik bel Ton en leg mijn probleem uit en excuseer me voor mijn te-laat-komen. Ik haal mijn fiets uit de schuur en rij naar de garage – ook Toyota-dealer. Mijn banden staan veel te plat. Niet handig fietsen op die manier. Om twintig voor acht sta ik voor een gesloten garage. Het is zaterdag. Ze gaan pas om negen uur open. Terug naar huis. Ik vrees dat een van mijn fietsbanden lek is. Ik zucht, ik puf. Ik loop naar de buren, mogelijk kunnen zij helpen. Ach ja, die zijn niet thuis. Dan maar naar de Aldi, die heeft een rek vol batterijen. Ik ben te vroeg. De winkel gaat pas om half negen open. Ik wacht. Dan gaat de winkel eindelijk open. Ik graai tussen heel vele mogelijkheden. De doorsnede van mijn batterijtje kan ik vergelijken. De dikte niet. Ik koop iets op goed geluk. Terug naar huis. Ik wissel het batterijtje. Ik sluit het huis af en loop naar de auto. Nog steeds niks. Fout batterijtje.

Ik wil mijn fietsbanden oppompen. Dat lukt niet. Mijn fiets heeft Belgische ventielen en met mijn kleine handpompje lukt het niet. Ik loop dan maar naar de garage. Het is ondertussen negen uur geweest. Daar koop ik het juiste batterijtje. Ze brengen me thuis. Heel attent van ze. Om half tien zit ik in de auto. Alles doet het weer. Ik ben twee uur te laat op mijn afspraak.

Een laatste dingetje. Een advies voor de Toyota garage. In mei heb ik een grote beurt en de verplichte APK keuring laten uitvoeren van mijn hybride Auris. Dan wordt alles nagekeken, aangevuld en mogelijk vervangen. Ze verversen de olie, de ruitenvloeistof enzovoort. Waarom steken ze geen nieuw batterijtje in de sleutel? Kleine moeite toch?

En dit alles is gebeurd nadat op wonderbaarlijke wijze mijn Tolino, mijn e-boek, het heeft opgegeven. Een vast-lopend scherm. Niet meer aan de praat te krijgen. En dan is het over en uit. Onbruikbaar. Ook alle trucjes om te herstarten helpen niets.

Om dit Murphy-verhaal te beëindigen vermeld ik maar al te graag iets positiefs … dat mijn geliefde boekhandel Quist in Bergen op Zoom mij een nieuwe Tolino heeft gegeven. Zij gaan er zelf achteraan bij de importeur. Een geweldige service. Fijn dat je als vaste klant zo goed wordt behandeld. Dank dank.