Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

Vandaag de volgende veertien vragen en antwoorden.

57. Welke films kijk je liever op de bank dan in de bioscoop?

Sinds ik veel vaker in Mozambique verblijf, is mijn bioscoop-bezoek drastisch verminderd. Vroeger vond je mij tien tot vijftien keer per jaar in de bioscoop. Tel daar dan nog één of twee filmfestivals per jaar bij op. Nu staat de teller in 2016 nog op nul. Films kijken we dus thuis. Hangend op de bank of half zittend (liggend) in bed. En we kijken tegenwoordig veel meer serie’s dan films. Ook dat doe je niet in de bioscoop. En in Nederland heb ik Netflix … thuis dus. Toch nog even antwoorden op de vraag. ‘James Bond’ in de bioscoop. Ook de ‘Lord of the Rings’ – achtige films wil ik liever in de bioscoop zien. Grootse epossen verdienen een groot scherm.

58. Hoe mild ben jij in je oordeel?

Veel milder dan vroeger. Ik ben eerder een softie in mijn oordeel. Ik sta meestal open voor verschillende standpunten. Mijn (milde) oordeel over het werk van Todinho – onze huishoudelijke hulp – leidt regelmatig tot meningsverschillen met Isabel. Zij is veel harder en strenger in haar beoordeling. Deels een persoonlijk verschil tussen ons – deels een cultureel verschil.

59. Ben je een goede slaper?

Nee. Dat ben ik niet. Ik ben een lichte slaper. Ik val snel in slaap maar kan twee uur later alweer klaar wakker zijn. Ja, ik lig af en toe wakker. Meestal weet ik waarom ik lig te draaien en te keren. Dan spoken er allerlei zaken door mijn hoofd. Iets dat ik net daarvoor heb meegemaakt. Of iets dat ik morgen moet doen. Een beslissing die ik heb uitgesteld. Een deadline die eraan komt. De nachten voor een première zijn kort. Ik word dan al vroeg wakker. Ook in de nacht voor ik op reis vertrek, slaap ik licht en ben voor de wekker wakker.

60. Wat is je laatste ontdekking?

Een ontdekking? Dan denk ik aan zaken als ‘Het ontdekken van Amerika’ of ‘De ontdekking van het buskruit’. Wat heb ik het laatst ontdekt? Afgelopen zondag, ik ontdekte dat de nieuwe brug naar Macaneta op precies dezelfde plaats begint waar eerder de krakkemikkige, onbetrouwbare ferry vertrok. Ik dacht dat ze op verschillende plaatsen de Nkomati-Rivier kruisten. Kun je dat een ontdekking noemen?

61. Geloof je in leven na de dood?

Nee. Een kort antwoord. Onze geliefden blijven enkel ‘levend’ in onze verhalen, in onze herinneringen. Dus ik blijf over hen vertellen.

62. Op wie ben je boos?

Op Brith en Irmelin. Ik ga daar een apart blogje over schrijven. Denk ik.

63. Gebruik je vaak het openbaar vervoer?

Nee, maar ik maak er wel gebruik van. In Nederland neem ik met regelmaat de trein. Naar Schiphol, naar de Randstad, naar Groningen, naar Friesland. Als een bestemming moeizaam is te bereiken met het openbaar vervoer dan neem ik gemakshalve de auto.  In Mozambique gebruik ik de chapa zelden, enkel op Catembe en dat is hooguit tweemaal per jaar.

64. Wat heeft je het meest verdriet gedaan?

Het ziek worden en het overlijden van (mijn) Ine. Mijn geliefde, bijna zesentwintig jaar lang. De moeder van onze kinderen. Kolere K*t Klote Kanker. Een gruwel. Groot verdriet.

65. Ben je geworden wat je vroeger wilde worden?

Ja, als elfjarige antwoordde ik al ‘toneel-regisseur’ op de standaard-vraag “Wat wil je later worden?” van het PMS.

66. Op welk nummer kun je lekker dansen?

Ik ben geen groot danser of liefhebber.

Op de dansvloer

Op de dansvloer

Ik doe het wel maar meer om mijn lief te plezieren dan om mezelf een plezier te doen. Ik herinner dat ik helemaal uit mijn dans-bol ging op ons trouwfeest in Mozambique toen ‘België’ van Het Goede Doel werd gedraaid. Hetzelfde gebeurt als ik ‘Vlaanderen Boven’ en ‘Meisjes’ van Raymond van het Groenewoud hoor. Waarschijnlijk omdat ik bij alle drie nummers lekker kan mee-bleiren. En dansen, nou ja … ‘bewegen op de dansvloer’ is misschien een betere omschrijving.

67. Welke eigenschap waardeer je enorm in een geliefde?

Eerlijkheid en oprechtheid. Natuurlijk, haast vanzelfsprekende eigenschappen. En ik kan het heel erg waarderen dat mijn geliefde zich mooi – en dan bedoel ik smaakvol én sexy – kleedt. Foto is overbodig. Ja toch?

68. Wat is je grootste aankoop geweest?

Tweemaal een huis. De eerste keer in 1983 in Wyns (Friesland). En de tweede keer, minder dan een jaar geleden. In 2015 in Djonase, Matola Rio in Mozambique.

69. Geef je mensen tweede kansen?

Ja. En ook wel derde kansen als daar een reden of noodzaak voor is. Dat hangt natuurlijk samen met mijn antwoord op vraag 58.

70. Heb je veel vrienden?

Op Facebook bijna tweeduizend. Dat is geen prestatie, dat is het gevolg van mijn vele, internationale werk. Natuurlijk zijn dat geen vrienden zoals in de vraag wordt bedoeld. Ja, ik heb veel vrienden. En natuurlijk is de definitie van ‘vriend’ een rekkelijk begrip. Ik heb ‘vrienden’ en ik heb ‘bevriende (ex) collega’s’. Ik heb een aantal ‘vrienden’ die ik goed ken via ‘echte vrienden’. Dus net een iets andere vrienden-categorie. Begrijp je wat ik bedoel? Als ik de ‘strenge’ definitie hanteer, kom ik toch gauw aan een tiental vrienden. Zowel mannen als vrouwen. Verschillende nationaliteiten.

Meer stukjes in deze serie van ‘1000 vragen aan mezelf’. Lees HIER.

Advertentie