Tags

, , , , ,

Het woord GAS-boete bestaat niet in Maputo maar er is vast een Portugees woord voor. Laat ik de gangbare term maar gebruiken: ‘Multa’ – een boete dus. Er is een oude gemeentewet in de hoofdstad van Mozambique die bedelen verbiedt. En nu komt het … het is ook verboden om iets te geven aan bedelaars. De gemeenteraad heeft besloten dat daar wel degelijk op moet worden gecontroleerd. En er worden vanaf nu geen waarschuwingen meer gegeven maar daadwerkelijke boetes. Aldus het landelijke televisie-journaal.

Ik probeer niet te lachen. Dat lukt me niet. Toch zou dat niet mogen gezien de grote armoede waarin veel mensen leven. Bedelen doe je niet voor je plezier. Het is een schrijnende realiteit. Ik heb er een paar keer eerder over geschreven. In Maputo wordt niet veel gebedeld in vergelijking met veel andere steden. Bij een aantal stoplichten in de stad staan bedelaars. Bijna altijd gehandicapten. Ik herken na al die jaren de meeste van hen. Een jongen met een grote bochel. Een jonge vrouw met een misvormd armpje. Een blinde man met een kind. Een zwaar gehandicapte man in een rolstoel, vaak met een begeleider. Het lijstje is niet volledig maar ik kom tot hooguit tien bedelaars bij de stoplichten. Op trottoirs zitten soms vrouwen die om een aalmoes vragen. En af en toe komt een kind op je afgerend. Toch eerder een uitzondering.

Bedelaar / Mendigo Maputo

Bedelaar / Mendigo Maputo

In Maputo worden prularia verkocht door rondlopende jongens en meisjes. Nootjes, kauwgum, sigaretten, kammetjes, papieren zakdoekjes, telefoonkaartjes. Soms noem ik ze de ‘Walking shops of Maputo’. Zonnebrillen, broekriemen, shirts, onderbroeken, cd’s, dvd’s, bezems, stoffer en blik. In het hogere segment krijg je iPhone’s en andere smartphones aangeboden. Of Mont Blanc pennen, Rolexen of een iWatch. Dat zijn verkopers en geen bedelaars. En honderden – zo niet duizenden – jongens en mannen helpen je aan een parkeerplaats. Ze houden je auto in de gaten en het liefst wassen ze je auto. Als je terugkomt geef je ze een fooi. Is dat bedelen? Ja en nee.

Toch gaat de stad dit probleem aanpakken. Kun je het geloven? Een bedelaar een boete opleggen? Moeilijk. Dacht je dat hij zo’n boete kan betalen? Vicieuze cirkel. Daarom wordt de gever nu aangepakt. De overheid doet daarbij een oproep als je dan toch iets wilt schenken, ga dan naar organisaties die opkomen voor de armen. En doneer daar je muntjes. Man, man, man … niet te geloven.

Zou de verkeerspolitie die bedelt om een ‘refresco‘ ook gestraft worden? En ik, die hen een blikje cola geef omdat ik dat toevallig in de auto heb liggen? Lachen … als het niet zo’n ernstig onderwerp was. De armoede neemt toe. Het prijsverschil tussen begin januari 2016 en oktober 2016 is al bijna 30%. Vind je het gek dat mensen manieren zoeken om te overleven? Dat je steeds vaker kinderen en jongeren in vuil-containers ziet klimmen? Dan is bedelen een vriendelijke vorm. Beter dan diefstal en overvallen plegen. En wat denk je van ‘corruptie’? De grootste vorm van diefstal … en overheids-mensen scoren hoog op dit misdaad-lijstje.

Wist je trouwens dat in de Joodse traditie je de bedelaar dankbaar moet zijn omdat hij jou dan de mogelijkheid biedt om iets goeds te doen? Ik moet daar heel vaak aan denken als ze weer op mijn auto-raampje kloppen.

Dit stukje heet: ‘Strafbaar’. Nog zo’n gekke regel waarvoor je een boete krijgt. Je mag je arm of elleboog niet uit je autoraampje hebben. Zelfs niet het puntje van je elleboog. ‘Multa of Refresco’ … Als je dus toch iets aan een bedelende gehandicapte geeft hou dan je hand binnenboord anders riskeer je een dubbele boete.