Tags

, , , , , , , ,

Dat het vandaag 11 november is, zal weinig mensen in België zijn ontgaan. Het is namelijk al heel veel jaren een vrije dag. Een bijzondere dag door de combinatie van tweemaal 11. In Friesland (en ik denk in het oosten van Nederland) wordt vandaag het feest van Sint Maarten gevierd. Kinderen gaan met lampionnen en liedjes langs de huizen. Ze zingen en ze hopen op een kleine gift. Liefst snoep maar ook fruit gaat mee en wordt later eerlijk verdeeld. Ik schreef er drie jaar geleden al een keertje over 11.11. Ook het begin van de 11.11.11 inzamelingsactie voor het goede doel.

In het zuiden van Nederland is deze dag de aftrap van een nieuw carnavals-seizoen. De 11 staat voor het gekken-getal. Carnaval-jubilea worden altijd gevierd als het terug te redeneren is naar 11 of een meervoud daarvan.

In mijn jongere jaren in Boechout betekende 11 november een vrije dag. Maar ook weer niet helemaal vrij. ’s Morgens moesten we opdraven bij het (oude) gemeentehuis voor de jaarlijkse herdenking.

Oud gemeentehuis - Boechout

Oud gemeentehuis – Boechout – Het monument van de weerstand 1940 1945

De herdenking van het eind van de Grote Oorlog op 11 november 1918 om 11u. Tegelijkertijd worden ook de doden van WO II herdacht. En van andere oorlogen, denk ik. In mijn beleving was vooral het eerste van groot belang. Natuurlijk omdat mijn grootvader (den Bompa) – zelf oud strijder in 14-18 – die dag zijn gesneuvelde kameraden herdacht. Hij moest elk jaar weer kiezen of hij met de dorps-harmonie mee opmarcheerde of met de oud strijders / telegrafisten. Wij als kinderen hadden onze eigen plek. Ik keek altijd heel fier naar onze Bompa en wachtte gespannen tot hij naar me knipoogde. Er werden korte toespraken gehouden en kransen neergelegd bij het monument dat je hierboven op de foto ziet. Daarna werd de Last Post geblazen alhoewel ik me dat veel beter herinner onder de Menen-poort in Ieper. Na de plechtigheid begon de verlofdag pas echt.

Ik heb geen idee waar dat beeld is gebleven. Er staat een ander herdenkings-monument voor de katholieke Sint Bavokerk. Of daar herdenkingen plaats vinden, weet ik niet. En ik denk dat er bij het huidige gemeentehuis ook een monument is voor slachtoffers in de concentratiekampen. In mijn kinderjaren werd de Tweede Wereldoorlog op 8 mei herdacht, inclusief een dag dat we niet naar school moesten.

Begin november was een periode van veel vrije dagen. Er bestond toen nog geen herfstvakantie. We hadden vier vrije dagen. 1 november – Allerheiligen. 2 november – Allerzielen. 11 november – Wapenstilstandsdag. 15 november – feest van de dynastie. Als het een beetje meezat werden deze dagen gecombineerd met een weekend.

Nog een herinnering maar dan aan een boek – Op zoek naar Julia – dat zich deels afspeelt in WO I. In dat boek is het hoofdpersonage een Amerikaanse man, in 1918 front-soldaat in Frankrijk. Een collega soldaat schiet iemand dood kort na 11u op die bewuste dag. Daardoor is het geen oorlogshandeling – want het is vrede – maar een moord want de oorlog is voorbij. Verbijsterend.

Advertenties