Tags

, , , , , , , , ,

Een soort beeldverslag met een woordje uitleg van wat me opvalt en bezighoudt. Niet een echte plog met foto’s. Kijk en lees zelf maar.

1. De regen in Maputo

Regen bij de Junta-rotonde (Maputo)

Regen bij de Junta-rotonde (Maputo)

Het regent veel en vaak de laatste weken. Niet erg ongewoon deze tijd van het jaar maar ik was het bijna vergeten omdat het vorig jaar uitzonderlijk droog was. De Audi TT van Isabel staat stil bij ons op het erf. Te gevaarlijk om daarmee de straat op te gaan. Eerst en vooral is het zandpad blubberpad tot aan de grote weg niet te doen met zo’n laag-liggende carrosserie. Met de X-Trail gaat het wel goed. Het is vooral uitkijken voor alle diepe kuilen die onzichtbaar zijn geworden door de plassen.

2. Nepnieuws

Foto bron © René van Maarsseveen

Foto bron © René van Maarsseveen

Al een paar dagen zingt de term ‘nepnieuws’ rond. Ik weet niet of ik dit woord al eerder bewust heb gehoord. Ja, natuurlijk ken ik ‘De Speld’ en de filmpjes van Lucky TV. Grappen. Satire. Humor. In de berichtgeving na de Amerikaanse president-verkiezingen komt deze term dagelijks en meer prominent in beeld. Google en Facebook worden gebruikt door campagne-strategen om nepnieuws te verspreiden. Misleiding. Manipulatie. Vast een oude methode in een nieuw jasje. Op mijn weblog zal nepnieuws altijd terug te vinden zijn onder de categorie ‘fictie‘. Slechts subtiel vermeld, dat geef ik toe.

3. Lavar o carro

Car wash in de straten van Maputo

Car wash in de straten van Maputo

Ik schreef al eerder over de vele honderden jongens die je helpen parkeren in de hoofdstad van Mozambique. Daarna volgt altijd de vraag of ze je auto mogen wassen. Mijn  standaard antwoord is ‘nee’, alleen een oogje in het zeil houden. Bij terugkomst geef je de opzichter een kleine fooi. Er wordt deze dagen gewaarschuwd voor andere praktijken dan alleen maar poetsen … Zie je het?

4. The Knick

The Knick

The Knick

We keken gisteren naar de tiende en laatste aflevering van het eerste seizoen van ‘The Knick’. New York 1900. De gebeurtenissen spelen zich af in en rond het ‘Knickerbocker Hospital’ waar de dokters en het verplegend personeel in een tijdperk met uitzonderlijk hoge sterftecijfers en zonder toegang tot enige vorm van antibiotica voortdurend de grenzen van de medische wetenschap verleggen. We kunnen niet wachten om aan de tweede reeks te beginnen. Een top-serie. Wetenschap, romantiek, verslaving, macht, geweld, racisme, seks, corruptie … het zit er allemaal in. Een aanrader als je niet al te gevoelig bent voor bloed en primitieve operaties, uitgevoerd in een theatrale ok-omgeving.

5. Tekst bij foto

Bill en Barack

Bill en Barack

Je kunt er niet naast kijken de afgelopen dagen. De grote hoeveelheid foto-grappen over Trump. En Obama en Joe Biden. En Hillary. Met deze hierboven moet ik erg lachen …