Tags

, , , , , , , , , , ,

Een paar foto’s vandaag. Ga zitten en huiver …

Explosie in Tete

Dodelijke explosie in Tete (*)

Een afschuwelijk bericht. Het televisiejournaal en de kranten spraken gisteren van 43 doden. Vanochtend is het dodental al opgelopen tot 73. En ook nog 110 mensen met ernstige brandwonden.

De tragedie vond plaats in Caphiridzange toen een menigte probeerden om brandstof te stelen uit een truck vol benzine. Het is zomers heet in Tete – provincie in het noorden die grenst aan Malawi. Temperaturen boven de 40c zijn meer regel dan uitzondering. De brandstof vloog in brand door de ontstane hitte – met een verwoestende explosie als gevolg. De truck was van een onderneming uit Malawi en vervoerde 80.000 liter benzine uit de haven van Beira (aan de Indische oceaan in Mozambique) naar Malawi. Caphiridzange ligt niet op de logische route naar Malawi en het is nog onbekend waarom de Malawische bestuurder is afgeweken van de reguliere route. De poging tot diefstal vond plaats net nadat hij de vrachtauto had geparkeerd.

De dieven pompten benzine over van de grote truck naar een kleinere vrachtwagen. In combinatie met de hitte eindigde deze diefstal in een afschuwelijke ramp. Er zijn nog geen berichten over de chauffeur maar het zou me niets verbazen dat hij een onderdeel is van deze diefstal.

Dit is wat er rest van de truck.

Dit is wat er rest van de truck.

En dan ga ik boodschappen doen. We hebben vanmiddag een ‘Vier-tantes-van-Isabel etentje’ bij ons. Deze tantes komen voor het eerst ons nieuwe huis bewonderen.

Als er gekken in het noorden zo’n zwaar ongeluk kunnen veroorzaken dan zal het niet verwonderen dat Mozambique een heel hoog sterfte-cijfer heeft. En dan heb ik het niet eens over armoede. Ik den aan de grote hoeveelheid verkeersongevallen. Dronken chauffeurs. Inhalen op alle mogelijke plaatsen. Rijden zonder licht, op het verkeerde baanvak en overdreven snelheden. Goed, ik ga boodschappen doen …

Ook deze familie is op weg naar een tante of oma. Voor een feestje? Voor een lunch? Ik hoop dat ze veilig zijn aangekomen.

In Matola (Mozambique)

In Matola (Mozambique)

Een foto om te lachen … ja en nee. Een trotse vader op zijn brommer, zijn vrouw (denk ik) achterop en zijn zes kinderen. En tegelijkertijd zo gods-gruwelijk onverantwoord. Zucht. Crazy Mozambique.

(*) Deze foto is niet van de Tete-explosie maar geeft wel een idee wat er is gebeurd.