Tags

, , , , , ,

En drie weken na mijn vorige antwoorden duik ik vandaag in de volgende veertien vragen / antwoorden.

85. Hoe geduldig ben je?

Ik denk dat ik gemiddeld een zeven min scoor. Daarbij staat 0 voor absoluut heel ongeduldig en 10 voor engelengeduld. In de loop der jaren heb ik veel van mijn ongeduld bij het oud vuil gezet. Ik blijf het standaard te laat komen op een afspraak in Mozambique nog steeds een beproeving. Daardoor kan ik mezelf geen zeven plus geven.

86. Wie is jouw gevallen held?

Lastig omdat ik niet zo van de ‘helden’ ben. Moet ik het bij de sport zoeken? Wielrenners die betrapt zijn op doping? Nee, geen helden. Hun prestaties zijn soms heldhaftig maar dat maakt ze nog geen helden. En politici? Vrijheid-strijders? Ik denk dat ik heel lang geleden wel enige sympathie voelde voor Mugabe toen hij het opnam tegen het racistische bewind van Ian Smith. Maar dezelfde Mugabe heeft het al heel lang geleden verpest. Zijn land naar de afgrond geleid. En zijn bankrekeningen waarschijnlijk in de tegenovergestelde richting. Een verwerpelijk figuur.

87. Staan er foto’s op je telefoon waarmee je chantabel bent?

[Foto]

             [Deze foto is verwijderd op verzoek van de betrokkenen.]

Ach ja, wat maakt een mens chantabel? Foto’s die ik wel eens van vrienden krijg? Grapjes. En ja, die zijn met regelmaat seksistisch te noemen. Ik verwijder ze bijna onmiddellijk. Meestal omdat ik die grapjes niet leuk vind. En eigen foto’s die ik graag privé houdt? Ja, die staan soms op mijn telefoon. Als iemand daar iets zonder mijn (ons) medeweten mee wil doen dan is dat diefstal denk ik. Ben ik daarmee chantabel? Nee hoor.

88. Wie van je vrienden ken je het langst?

Werner W. Eén van de vrienden waar ik het wel vaker over heb in mijn stukjes. Hij is twee jaar jonger dus we zaten niet bij elkaar in de klas. Hij is een leeftijdsgenoot van mijn broer (zaliger). Op de lagere school is twee jaar verschil veel. Snotjong. Dat wordt al gauw minder als je op de middelbare school zit. En elkaar tegenkomt in jeugdclubs, volksdans-avonden, fuiven, redactie-raden, bonte avonden. Als ik het heb over ‘de mannen’ dan is Werner een van hen. De andere zijn Gie en Eric maar hen ken ik iets minder lang.

89. Mediteer je graag?

Ik doe dat niet in de letterlijke zin, zittend of liggend op een kleedje. Met wierook, klankschalen en repeterende, Boeddhistische soetra’s prevelen.

2009 - Bij een Boeddhistische tempel (Mongolië)

2009 – Bij een Boeddhistische tempel (Mongolië)

Nee, mijn mediteren gebeurt tijdens het koken of afwassen en als ik alleen in de auto zit. Mediteren in de vorm van nadenken over dingen. Ik maak vaak het grapje dat het dagelijks klaarmaken van de lunch van Isabel en het avondeten mijn dagelijkse meditatie-yoga-momenten zijn. En mijn stukjes schrijven is ook een vorm van meditatie.

90. Hoe pep je jezelf op na een rotdag?

Het liefst door me te omringen met mijn geliefden. Isabel. Mijn kinderen of kleinkinderen. Of even mijn gal spuwen bij een neutrale toehoorder. Maar soms is het beter ze niet te betrekken bij (mijn) ergernissen. En vaak zijn ze niet in de buurt. Een borrel (jonge jenever) wil nog wel eens helpen. Of ik spring in de auto en ga naar de film of ik koop een laatste moment kaartje voor een theatervoorstelling. Of gewoon in bed kruipen, een beetje lezen en hopen op een betere dag tomorrow.

91. Wat is je favoriete boek?

Daarvoor verwijs ik graag naar mijn onvolledige lijst van favoriete boeken, elders op deze site.

92. Met wie whatsapp je het meest?

Met mijn kinderen en schoondochter in onze familie-App.

93. Zeg je vaker ja of nee?

Ik ben een JA-zegger. Al heel lang geleden heb ik me dat voorgenomen en dat is nog steeds mijn uitgangspunt. Ja-zeggen en dan zien wat er volgt. Een ongevraagd advies aan jullie allemaal. Doe dat ook. Zeg JA.

94. Ben je weleens het onderwerp geweest van een roddel?

Vast wel. Ik weet het wel zeker. Ja, ook over mij wordt geroddeld. En er wordt in deze vraag 94 niet gevraagd ‘Waarover wordt er dan geroddeld?’, daar geef ik dus geen antwoord op. Lol.

95. Wat zou je doen als je niet meer hoefde te werken?

Niet heel veel anders dan wat ik nu doe. Lezen, op reis gaan, naar musea gaan. Natuurlijk komt dan meteen de vraag op: ‘Waar komt het geld vandaan om zaken te doen als: uit eten gaan, naar theatervoorstellingen gaan, af en toe op en neer vliegen tussen Nederland en Afrika, op vakantie gaan naar verre oorden?’

96. Kun je goed autorijden?

Ja. Ik rij goed en veilig. Ik heb mijn rijbewijs gehaald toen ik achttien was. Ik rij 42 jaar schade-vrij. Ik was nooit de veroorzaker (schuldige) van een ongeval. Een paar keer was ik wel betrokken bij een ongeval. Tweemaal knalde een andere auto boven op mijn ‘achterkant‘. Een keer in Antwerpen door een dronken chauffeur en een keer in een tunnel in Kristiansand in Noorwegen. Zonder lijfelijk ongemak. Ik heb wel tweemaal een paaltje geschampt bij het achteruit inparkeren. Dom, dom, dom.

97. Wil je dat mensen je aardig vinden?

Ja, in algemene zin wil ik graag aardig gevonden worden. Ik zeg nochtans met enige regelmaat dat het me niet kan schelen wat mensen van me vinden. Maar dat is meer ‘stoere praat’ dan wat ik het liefste heb.

98. Wat had je anders moeten doen in je liefdesleven?

Jeetje, wat een vraag. Ik heb niet 1 2 3 een antwoord. Ik ga d’r eens over nadenken en of ik dat dan wil delen met mijn volgers / lezers is maar helemaal de vraag. Ik ben best gelukkig … ook in de liefde.

Eerdere stukjes in deze serie ‘1000 vragen aan mezelf’.