Tags

, , , , ,

Het liefst gebruik ik geen engelstalige titels. Maar zeg nu zelf – als ik ‘getrokken varkensvlees’ had geschreven, had je dan begrepen wat ik bedoel? ‘Hoezo?’ hoor ik meteen. Alsof alles duidelijk is met die engelse woorden. Laat ik beginnen bij het begin.

Vorige week had ik een prima productie-vergadering in Middelburg. Ten huize van de familie ‘top-catering’. [Grapje voor insiders]. Marina verraste ons met een heerlijke maaltijd. ‘Pulled pork’. Ik had er nog nooit van gehoord maar dat stond niet in de weg dat ik het meer-dan-lekker vond. Ik kreeg een snelle uitleg hoe ze dit heeft klaargemaakt. PING. Een belletje gaat af in mijn planning-brein. Dat ga ik maken voor onze SinterKerst-viering. Ik vertel het aan Yvonne, mijn schoondochter. Twee minuten later heb ik twee kookboeken voor me liggen met recepten voor dit gerecht.

Thuis neus ik nog wat rond op internet en daar staan tientallen recepten. Wat blijkt? ‘Pulled pork’ is een regelrechte hit. Uiterst populair sinds de rage met de food trucks. Hét gerecht van de afgelopen zomer(s). ‘Tiens’, ik mis meer dan ik zelf realiseer – daar in mijn andere thuis. Geeft niets. Culinair heb ik daar niets te klagen met al het verrukkelijke wat de Indische Oceaan ons te bieden heeft.

Ik besluit om de oven te gebruiken en niet de slowcooker. Ik laat me leiden inspireren door het recept van Walter – de man die koken kan.

Ik kocht bij de slager een stuk procureur (schouderstuk van het varken) zonder bot. Een kilo. Voor vier volwassenen en vier mee-etende jonge kinderen. Ik leerde ook een paar nieuwe woorden. Zoals: een kruidenrub. Ik gebruik spullen die voor handen zijn in mijn keukenkastje. 3 eetlepels bruine suiker – witte peper – gemalen zwarte peper – zeezout – knoflookpoeder – gemalen koriander – pikant paprikapoeder – speklapkruiden – vers gehakte rozemarijn – kardemonpoeder.

Ik voeg wat foto’s toe en opnieuw besef ik dat culinair fotograferen een vak is. Waar ik weinig kaas heb van gegeten – een culinair-taalkundige knipoog.

De voorbereiding

De voorbereiding

1. Schaal met procureur – vlees is ingekerfd 2. Schaal met kruidenrub 3. Ovenschaal met bodempje water en laurierblaadjes. Ik wrijf het vlees in met het kruidenmengsel. Ook in de ingekerfde delen. Vlees in de overschaal – goed bedekt met aluminiumfolie. Nog een laag aluminiumfolie – glimmende kant naar beneden rondom de schaal. En dan in de oven op 110c. Ruim vijf uur later haal ik de schaal uit de oven.

Ruim vijf uur later

Ruim vijf uur later

Ik smeer de bovenkant van het vlees in met een deel van de zoet-pittige barbecue-saus en zet de schaal nog een kwartiertje in de oven. Later trek ik het vlees uit elkaar met twee vorken en giet alle vocht over het draadjes-vlees.

Klaar om op tafel te zetten

Klaar om op tafel te zetten

Ik serveer er brood (Italiaanse bollen), een koolsalade (coleslaw) en een barbecue-saus bij. Een half uur later is alles op. Groot en klein hebben hun vingers erbij afgelikt.

Mijn variant van coleslaw

Mijn variant van coleslaw

Voor de coleslaw gebruikte ik: fijn gesneden spitskool – een witlof-stronk – peterselie met steeltjes – een appel in stukjes – een fijn gesneden ui. Voor de dressing:  citroensap – en geraspte citroenschil – twee eetlepels passievrucht-yoghurt – een theelepel mierikswortel – drie lepeltjes ravigotesaus – peper en zout.

De barbecuesaus kwam deels uit een fles – aangevuld met verse tomaat, ui, knoflook en tabasco.

Broodje pulled pork met coleslaw en aardappel met rozemarijn uit de oven

Mijn broodje pulled pork met coleslaw en aardappel met rozemarijn uit de oven.

Een fris toetje om af te sluiten. Een fruitsalade zoals ik het ook maak in Mozambique. Met veel mango en banaan uit eigen tuin.

Fruitsalade (Mango - peer - appel - rode besjes - banaan)

Fruitsalade (Mango – peer – appel – rode besjes – banaan)

In Nederland ‘behelp’ ik me met fruit van de (super)markt. Verder nog een flinke dot slagroom, ijs en een chocolade Vegter’s rolletje. Eet smakelijk – Bom apetite!

Advertenties