Tags

, , , , ,

Ik lees nog steeds, dagelijks. Met veel plezier. Niet meer kunnen lezen lijkt me een der gruwelen des levens. Mijn moeder heeft kilometers boeken gevreten. Ik denk dat er drie bibliotheken waren waar ze alles (wat haar boeide – en dat was veel) heeft gelezen. Sint Amands, Boechout en Midsland, Terschelling. Ik weet niet beter of ook ik was wel ergens te vinden met een boek. Ik schrijf hier zo af en toe over wat ik lees. Lang niet altijd. De laatste tijd lees ik wat meer werk-gerelateerd. Dan zijn andere tussendoortjes meer dan welkom. ‘De zomer van Kim Novak’ is zo’n boek(je).

De zomer van Kim Novak

De zomer van Kim Novak

“Twee veertienjarige vrienden, Erik en Edmund, pubers met het bijbehorende gedrag, taalgebruik en gevoelens, brengen samen de zomer van 1962 door in een vakantie- huisje aan een Zweeds meer. Ze roeien, zwemmen, lezen, roken, tekenen strips en maken fietstochtjes. Henry, de oudere broer van Erik, begint in het zomerhuis een relatie met Eric’s lerares Ewa, die sprekend op Kim Novak lijkt. De beide veertienjarige vrienden hebben ook zo hun gedachten en gevoelens voor de jonge, knappe vrouw. Ewa is echter verloofd met een beroemde, agressieve top-handballer en dan …”

Ik heb veel politie-thrillers van Håkan Nasser gelezen uit zijn verfilmde serie ‘Van Veeteren’. Met veel plezier. Dit is een heel ander verhaal. Ik heb er erg van genoten. Het is maar 165 bladzijden dik (of dun). Ik lees zelden achter-flap-teksten. Ook nu niet. Ik wist dus niet wat ik moest verwachten. Ik heb veel gelachen met Eric en zijn vriend en hun gedachten. Het boek deed me voortdurend denken aan de Vlaamse auteur Griet Op De Beeck. En dat is nogal wat want ik vind haar boeken geweldig. Ook van dit boek heb ik gesmuld. Is het een thriller? Ja, een beetje maar veel meer een fijne roman (vertelling) met een thriller-element dat pas na honderd pagina’s een wat prominentere plaats krijgt in het boek. Ik vind het een aanrader. Ik geef het ****1/2 ster en dat ik heel veel voor een spannend boek. Een aanrader als je van het genre houdt.