Tags

, , , , ,

Terwijl ik in Nederland de ene dag geniet van een veelbelovend zonnetje, baal ik de volgende dag van grijs miezerig weer. Alsof mijn leven afhankelijk is van het weer. Nee, dat is het niet. Hooguit is het van invloed op mijn gemoed. Wat te denken van een tropische cycloon die overtrekt? Een nachtmerrie. Sommige vrienden apppten me om me sterkte te wensen. Dank jullie wel. Ze hadden op de televisie gehoord van Dineo die een grote verwoesting aanrichtte in Mozambique. Voornamelijk in de provincie Inhambane.

Dineo kwam langs

Dineo kwam langs

Via Facebook en de Mozambikaanse kranten volgde ik vanuit Nederland het nieuws. En natuurlijk had ik wat meer contact dan gebruikelijk met Isabel. Behalve veel regen en een paar uur hevige windstoten zijn Maputo en Matola er relatief goed van af gekomen. Enkel het systeem waarmee onze grote poort automatisch dient open te gaan heeft een ‘tik’ gekregen. De schade is ondertussen hersteld. Dat zal op andere plaatsen veel langer duren. Ik neem wat cijfers over uit plaatselijke media.

Een verwoesting, dat is de enige manier om de gevolgen van de tropische cycloon Dineo te omschrijven, die Inhambane geselde op donderdag en vrijdag. Een genadeloze wind die alles meenam op zijn pad. Huizen, elektriciteitsmasten, reclameborden, billboards, alles. Een groot deel van de openbare infrastructuur, voornamelijk gebouwen van het onderwijs en de gezondheidszorg zijn geheel of gedeeltelijk vernietigd. 1.687 klaslokalen zijn beschadigd, waardoor een totaal van 160.000 leerlingen en studenten en 5.500 docenten en 70 sanitaire eenheden werden vernietigd.

Een plaatselijk ziekenhuis na Dineo

Een plaatselijk ziekenhuis na Dineo

In totaal werden 652.684 mensen getroffen, wat overeenkomt met 130.538 gezinnen. De cycloon verwoestte ook 29.173 hectare maïs, nhemba bonen, cassave, groente- en fruitboomplantages. Een ramp voor de plaatselijke bevolking. De kleine oogst voor persoonlijk gebruik is in één klap weggevaagd. Veel eenvoudige vissersboten zijn verwoest of opgeslokt door de hoge golven. De noodtoestand is uitgeroepen in twaalf districten. Hoe gaat de overheid dit aanpakken? Niet alleen vandaag maar ook de komende weken en maanden?

En dan lees ik in een klein stukje op internet iets over de ferry tussen Maxixe en Inhambane Stad. Omdat de boten niet kunnen aanleggen – omdat de kades verwoest zijn – bieden jongens aan om mensen naar de boot te dragen. 10 meticais per draag-transport. Anders met blote voeten door het water waden, dat kan ook. De ene zijn dood is de andere zijn brood.

Kade in Maxixe

Kade in Maxixe

Ik klaag voorlopig niet meer over het Nederlandse weer.