Tags

, , , , , , , , ,

Tweemaal goed gekozen. Het boek dat ik deze week las heb ik ****1/2 ster gegeven. En ook de film die ik onlangs zag, scoort een hoog cijfer. Het boek en de film hebben niets met elkaar te maken. Zuiver toevallig las ik het boek (uit 2014) en keek ik de film (ook uit 2014) in dezelfde week. Ik heb het over ‘De Officier’ (Robert Harris) en ‘The hundred foot journey’.

Foto uit de film

Foto uit de film “The Hundred Foot Journey”

Heb je de film ‘Chocolat’ ooit gezien en zat je te watertanden. Ik wel. En dezelfde regisseur – Lasse Hallström – heeft nu – oa in opdracht van Ophrah Winfrey en Steven Spielberg – ‘The Hundred Foot Journey’ geregisseerd. Een beetje hetzelfde concept als in Chocolat. Buitenstaanders komen een klein Frans dorp binnen en veroorzaken een onbedoeld conflict met enkele bewoners. De Indische Kadam familie, onder leiding van Papa, is gevlucht uit India en vestigt zich uiteindelijk in Saint-Antonin-Noble-Val in het zuiden van Frankrijk. Hier openen ze het Indiaas restaurant Maison Mumbai recht tegenover Le Saule Pleureur, een klassiek Frans restaurant met één Michelin-ster. De eigenaresse – een mooie rol van Helen Mirren – is hier niet van gediend. Het protest begint. Zoon Hassan Kadam is een culinair genie. Hij tovert de heerlijkste gerechten op tafel – vaak met kruiden uit zijn geboorteland … Moet ik meer vertellen? Nee toch? Een aanrader – misschien een beetje zoetsappig – maar een feel good movie op zijn tijd vind ik heerlijk.

En dan het boek. ‘De Officier’. Het verhaal achter de Dreyfus-affaire. In januari 1895 wordt de joods-Franse officier Alfred Dreyfus voor het oog van een woedende menigte van zijn zwaard en rang ontdaan en veroordeeld tot levenslange opsluiting op Duivelseiland. Dreyfus is schuldig bevonden aan spionage voor de Duitse aartsvijand. Een van de toeschouwers is Georges Picquart, officier van de Franse inlichtingendienst. Hij stelt later als hoofd van de geheime dienst een onderzoek in naar de zaak-Dreyfus. Hij is niet pro Dreyfus maar wel pro eerlijke rechtspraak. En hij ontdekt gerommel met de bewijzen die zijn aangevoerd. Picquart ontdekt dat de werkelijke spion nog altijd in het Franse leger actief is. Hij zet een operatie op touw om hem in de val te lokken. Het resultaat hiervan is echter vele malen schokkender dan verwacht: een spoor van corruptie en leugens leidt tot in de hoogste regionen van het Franse leger en de regering. Maar zijn oversten kunnen zich geen nieuw Dreyfus-proces veroorloven. Zij liegen en manipuleren. Picquart wordt op een zijspoor gezet.

Ik heb het boek verslonden. Ik hou van geschiedenis en van goede thrillers. Hier gaan deze zaken hand in hand. Een aanrader en uitgeroepen door Vrij Nederland als het beste spannende boek van 2014. Ik ben het met ze eens.