Tags

, , , ,

Raar eigenlijk dat ik best veel lees over de verkiezingen in Nederland. En praatprogramma’s op televisie kijk. Nou ja, dat laatste niet echt heel veel. Het doet er namelijk niet toe. ‘Hoezo niet?’ hoor ik enkelen denken … Het doet er niet toe want ik mag niet stemmen. Ik heb namelijk geen Nederlands paspoort. Ik ben (nog steeds) Belg. En woon al bijna veertig jaar in Nederland. Maar zo is de kieswet. Ik mag enkel stemmen voor de gemeenteraad en het Waterschap. Niet voor de Kamer en niet voor de Provincie. Met de Europese verkiezingen mag ik voor één van beide landen stemmen. Niet voor allebei. Als ik me op tijd aanmeld voor Belgische parlement-verkiezingen dan mag ik daar voor stemmen. Maar dat laatste is al tweemaal fout gegaan door administratieve slordigheden. Ik kreeg ooit een excuus-telefoontje van de ambassadeur. Dank u wel Mijnheer.

Bron: © NRC

Bron: © NRC

Ik las laatst een pleidooi om de naam van de Partij van de Dieren (PvdD) te veranderen in Partij van de Duurzaamheid (PvdD). Dan hoeven ze hun afgekorte naam niet te veranderen. En dat dekt meer hun partij-programma, hun visie op mens en aarde. Bovendien vind ik dat dieren geen rechten hebben maar dat mensen de plicht en verantwoordelijkheid hebben om fatsoenlijk om te gaan met dieren.

En als ik wel mocht stemmen dan gaat mijn stem naar Kathalijne Buitenweg – nummer 2 op de lijst van Groen Links. Ze kreeg eerder mijn stem toen het wel mocht. Europese verkiezingen 1999.

© Carel Buring

© Carel Buring (op Twitter)

Zouden grote, gemeentelijke aanplakborden helpen om mensen naar de stembus te krijgen? Of om op een bepaalde partij te stemmen? Ik betwijfel het. Maar waarom iemand het nodig vindt om die affiches te verscheuren – zoals op bovenstaande foto in de Wijngaardstraat in Goes – dat gaat er bij mij niet in.

Ik heb de stemwijzer nog niet ingevuld. Dat ga ik mogelijk wel eens proberen. En het zal wel duidelijk zijn dat ik geen stemadvies heb behalve dat ik vind dat iedereen die mag stemmen, moet gaan stemmen. En dat ik hoop dat er een (centrum) links kabinet komt.