Tags

, , , , , ,

Bijna dagelijks zit ik in de auto. Meestal op weg naar werkafspraken. En dat zijn ritjes van ongeveer 40 km (naar Goes) of 65 km (naar Middelburg). Mijn autoradio staat standaard afgesteld op Radio 1. In het programma ‘De Ochtend’ is er een dagelijks moment waarin ‘Het woord van de dag’ wordt besproken door een lid van het Taalteam – waarvan Frits Spits het bekendste lid is.

Ik vind dit een fijne rubriek. Ook het uitgebreidere programma op zaterdagochtend ‘De Taalstaat’ beluister ik graag. Niet thuis – enkel in de auto.

Goed, terug naar ‘De Ochtend’. Elke werkdag praat een team van taaldeskundigen, cabaretiers en schrijvers je in De Ochtend bij over de taal van die dag. Dit Taalteam zoekt in de miljoenen woorden die op een dag voorbij komen, naar dat ene woord dat de dag kleur geeft. Ze leggen onverwachte taalverbanden, ontleden hoogdravende uitspraken, veroordelen nietszeggendheid, rijmen, verfraaien en kneden de actuele taal van die dag! 

Het Taalteam

Het woord van afgelopen maandag was ‘Ontsporingstong’. Een woord dat opdook in de actualiteit omdat de NS met opzet een trein had laten ontsporen om mogelijk erger te voorkomen. En later bespreken ze het woord van de week en nog later ‘Het woord van het Jaar.

Herken je ze nog – deze woorden?

Na een half uurtje gaat de radio weer uit en concentreer ik me op mijn eigen werkzaamheden. Gisteren was het een lange ochtend bijpraten allerlei productie-zaken voor de openluchtvoorstelling E-Njen. We hadden het over muziek, kostuums, dans, rekwisieten. Natuurlijk ook over de repetities en tenslotte ook over de noodzakelijke vergunningen. En dat was het moment dat ook wij onze eigen rubriek ‘Woord van de Dag’ konden opstarten. Ik noem er een paar: ‘Obstakelvrees’. ‘Puntvernauwing’. ‘Opklimming’. ‘Tweerichtingsverkeersstraat’. Zomaar een greep uit rapporten, tussentijdse evaluaties, voorschriften. We konden er hartelijk om lachen.

Toch vind ik woorden als ‘Drakenstaartkleur’, ‘Keizersplatform’, ‘Waterspeeltuin’, ‘Wahjongschimmendoek’, ‘Nevelpagode’, ‘Rijstveldgodin’ en ‘Bamboebouwvrijwilliger’ fijnere woorden. En jullie … wat zijn jullie woorden van de dag?

Ik denk / vrees dat het woord van dinsdag refereert aan de gruwelijke aanslag in Manchester of aan de maag/darmproblemen van Tom Dumoulin. Ik hoorde bijvoorbeeld het woord ‘Terreurinflatie’ – als je erover nadenkt is dat natuurlijk te triest voor woorden.