Tags

, ,

In oktober 2014 schreef ik al eens eerder een stukje met dezelfde titel: ‘Facebook ergernissen’. Een deel van die ergernissen zijn verleden tijd. Maar er zijn een paar nieuwe zaken bijgekomen die me irriteren.

Mijn Facebook pagina (detail)

Ik ben een kleine tien jaar geleden begonnen met Facebook. In eerste instantie als communicatie-middel in het Noors-Afrikaanse project waar ik toen voor werkte. Er was geen beter middel dan FB om heel veel jongeren wereldwijd te bereiken. En natuurlijk ging ik ook andere zaken delen. Zoals repetitiefoto’s van projecten, belevenissen die iets te maken hebben met het bloemencorso in Zundert. En natuurlijk prive-kiekjes van vakanties en familie-bijeenkomsten.

De laatste jaren is Facebook ook een belangrijk middel geworden om aandacht te vragen voor allerlei zaken. Nobele zaken, commercie, activiteiten, petities, enzovoort. Maar dat begint de overhand te krijgen en dat begint me te irriteren. De uitnodigingen voor spelletjes heb ik kunnen blokkeren maar ik krijg nog steeds veel suggesties van FB waar ik niet op zit te wachten. Weg daarmee.

En dan nog iets anders. Steeds meer mensen (vrienden) zetten geen foto’s of tekst op hun tijdlijn maar filmpjes. Terwijl je scrollt starten de filmpjes vanzelf op – gelukkig zonder geluid. Maar ik wil die filmpjes of fotocollages zelden zien. Dat kost veel teveel tijd. Mijn FB is daardoor veel te druk geworden door al dat bewegend beeld. Nu verschijnen ook al bewegende profiel-foto’s. Boe. Weg ermee. Rot op. Of word ik gewoon een oude, zeurende man die niet met zijn tijd meekan? Waarschijnlijk ook een beetje.

Ik blijf voorlopig nog even doorgaan maar voor het eerst begin ik me af te vragen: hoe lang nog? Nou minstens nog tot mijn theaterprojecten in Goes (E-Njen) en Middelburg (Meisje met de parel) zijn afgelopen. En dan neem ik het bloemencorso 2017 in Zundert ook nog even mee.  En daarna zie ik wel. (Een beetje zelfspot is me niet vreemd vandaar dat ik enkel links heb geplaatst naar de FB-pagina’s van deze projecten. Hahaha. Natuurlijk hebben zij ook eigen welsites.)

En ik moet hoogdringend mijn vrienden-lijst opschonen. Nu zie ik berichten van mensen die wel mijn vriend zijn maar waarvan ik niet meer weet wie ze zijn. Over de algoritmes die FB gebruikt, zwijg ik maar. Daar heb ik toch geen invloed op.

En wat denk je van al die eindeloze herinneringen 4 jaar geleden, 6 jaar geleden, 8 jaar geleden? Weg ermee FB, als ik een herinnering wil delen heb ik die dagelijkse reminder niet nodig. Of die vervelende dia-voorstellingen van “X is al 4 jaar bevriend met Y – met de felicitaties van FB”. Dan wil ik het liefst digitaal stenigen invoeren. Hou toch op.

Ik parafraseer een liedje van Doe Maar: “Er zit een knop op de TV”. Ook op FB. En jullie? Ook al eens overwogen om te stoppen met sociale media? Ik twitter heel af en toe en aan Instagram of Snapshot ben ik nooit begonnen.

ps 1 En nu hoor ik net op de radio dat Facebook met series (tv / film) gaat beginnen. Gratis toegankelijk. Kan me dat verleiden om te blijven …?

ps 2 Ik zet zometeen een link naar dit stukje op mijn tijdlijn van Facebook. Opportunistische sjoemelaar die ik ben … hahaha.