Tags

, , , , ,

Een uurtje rijden van bij ons. Vroeger nam je een krakkemikkig pontje naar Ilha Macaneta maar sinds een jaar verbindt een brug het vaste land met Macaneta. Wel zo handig. Het is een geliefde strand-bestemming. Dit keer blijven we d’r ook slapen. Zowel op zaterdag als zondag maken we een grote strandwandeling. Op zaterdag bewolkt, felle windstoten en een onstuimige zee. Op zondag verheugen we ons op fantastisch strandweer. Op beide dagen zijn veel locals druk bezig met het binnenhalen van de dagelijkse visvangst. Met een roeiboot gaan ze de oceaan op. Achter de boot hangt een touw – ik schat zo’n 500 meter – en daarachter een groot sleepnet. Soms zijn er twee touwen nodig, aan elke kant van het net.

De boot komt terug naar de kust en wordt met de vloed het strand op geduwd. Daarna wordt het touw en het net naar binnen getrokken. Een flinke klus. Ze vragen of we even kunnen helpen. De jongste kinderen rollen de touwen weer op.

Aan den arbeid …

Touw over de ene schouder en onder andere schouder en trekken maar …

En als je boven bij de duinen bent, loop je weer naar de branding en trek je verder de buit – het touw en het net – naar binnen …

Elk groepje telt vijf of zes mensen. We tellen minstens vijf groepjes op het strand. Ze helpen elkaar om de boten het strand op te duwen.

Ook de fotograaf van dienst moet even uitblazen.

Wij doen een keertje mee. Zij doen dat (bijna) elke dag. Ook op zondag. Zeker bij mooi en rustig weer.

Het net wordt het strand opgetrokken …

Veel kleine visjes, grote garnalen, wat grotere vissen en een paar kwallen …

Een paar grote kwallen worden meteen weggegooid.

Of dit een goede vangst is, weet ik niet.

Twee meisjes beginnen de visjes en garnalen te sorteren. Een protserige Zuid Afrikaanse toerist doet een belachelijk laag bod. Hij vangt bot. Hij loopt terug naar zijn 4×4 en trekt een blikje bier open. ’s Middags zien we hier en daar de kleine visjes aan een waslijn hangen. Ze worden gedroogd om ze wat langer te kunnen bewaren. Een deel wordt gerookt in een oude olieton. Een paar andere visjes belanden meteen in de hete olie. De grotere vissen gaan naar de plaatselijke restaurantjes. Wij eten het hele weekend enkel vis, garnalen en salade. Fijn om weer in mijn andere thuis te zijn.