Tags

, , , ,

Voor mensen die mijn stukjes al wat langer volgen, is dit bekende kost. De ondoorgrondelijke bureaucratie in Mozambique. Maar ik weet dat ook in Nederland zaken vreselijk bureaucratisch kunnen verlopen. Lees DIT STUKJE maar eens. Of moet ik eerder zeggen … mislopen.

Ik heb al op 5 oktober mijn verblijfsvergunning verlengd. Alle papieren ingeleverd, keurig betaald. Er werd voor de zoveelste keer een digitale foto gemaakt en ik zette opnieuw mijn digitale handtekening. In ruil krijg je dan een betalingsbewijs en met dat papiertje haal je twee weken later je D.I.R.E. op. Formaat: creditcard of rijbewijs. 20 oktober staat vermeld als ophaaldatum. Ik meld me op 20 oktober. “Nee, het document is nog niet afgegeven. Kom volgende week nog een keer terug.” Een week later 27 oktober … hetzelfde antwoord. Ik mag het land niet verlaten zonder D.I.R.E. – ook niet een dagje naar Zuid Afrika. Dat is hier om de hoek, nog geen uurtje rijden en we staan bij een ingang van het Krügerpark. Dus mag (moet) ik een voorlopig-uitreis-formulier kopen en dat invullen.

Ik ga d’r voor zitten en vul al mijn persoonlijke gegevens in. Inclusief de namen van mijn vader en moeder. Mijn lengte enzovoort. Bij het vakje ‘reden voor dit verzoek’ vul ik niets in.

Natuurlijk kan dat niet. De dame die mijn aanvraag controleert zegt dat ik de reden moet invullen. Ik antwoord (pesterig) “Omdat jullie mijn D.I.R.E. nog niet hebben in orde gebracht.” “Nee, dat mag niet. Dat is niet de reden.” “Jawel.” “Wilt U naar het buitenland?” “Ja”. “Dat is de reden.” Ik blijf nog wat irriterend herhalen dat hun traagheid de reden is maar uiteraard geef ik toe en vul braaf ‘Viagem’ in op het formulier. Ik moet ook nog een kopie toevoegen van het betalingsbewijs en moet de volgende dag terug komen om het gelegaliseerde document op te halen. Dat is dus 3 keer naar Maputo rijden (totaal 150 kilometer en 6 keer de tolpoortjes passeren) en nog heb ik mijn D.I.R.E niet. Dat wordt nog een vierde rit. Ook vandaag is mijn verblijfsvergunning nog niet afgeleverd. We schrijven: 31 oktober.

Ik weet uit de krant dat er een heel groot conflict is tussen Semlex Europe SA en de Mozambikaanse regering. De eerste partij maakt in opdracht paspoorten, ID’s en DIRE’s maar de overheid betaalt niet. Ze hebben al 53 miljoen USD achterstallige schuld. Semlex weigert nog te produceren.  Klik HIER voor een artikel (in Engels en Portugees). Ik ben benieuwd hoe ze dit gaan oplossen … voorlopig dus met tijdelijke papiertjes. Zucht.

Het is maar één van de vele voorbeelden. Ik kan er een serie van maken met hoofdstukjes als: watercontract – elektriciteitsmeter – kadaster – verhuisbericht – wegenbelasting – radiotaks – autokeuring – televisieaansluiting – nieuwe bankkaart. Ik bespaar jullie de details.