Tags

, , , , , , , , , , , , ,

Laat ik beginnen met een foto.

Zoonlief op de fiets

Waarschijnlijk vragen enkele vrienden en bekenden zich af: “Is dit echt of gaat J naar een thema-feest?” Nee, het is echt, geen trucage. Zoonlief is licht besmet met het fiets-virus. Waarschijnlijk wilt hij niet achterblijven bij zijn zus en haar vriend. Ook zij zijn met enige regelmaat fietsend aan te treffen in Nederland of Vlaanderen. En ook Y heeft haar fiets besteld.

Ik ben nooit een fanatiek fietser geweest. Ja, ik ging met de fiets naar school. Tien kilometer heen en tien kilometer terug. Ik had een tijdje een racefiets tot hij gejat werd.

Samen met Ine op fiets-vakantie gaan was geen goed plan. Geen haalbare kaart. Ze had zo haar eigen geschiedenis met fietsvakanties. Ik beperkte me tot wat lange dagtochten. Zo herinner ik me een tocht van Wyns naar Borger en een week later terug. Ik fietste ook van Bergen op Zoom naar Sint Idesbald (Koksijde). En met J van Bergen op Zoom naar Boechout. Ine en de kinderen gingen met de auto. Eén keertje ging de fiets mee naar Frankrijk. Mijn beklimming (en afdaling) van de Col d’Aubisque vanuit Laruns hoort bij de stoere verhalen die ik mijn kleinkinderen wil vertellen. Maar het absolute hoogtepunt onder dit kopje, is de fietsvakantie samen met onze zoon. Van Vlissingen naar Maastricht. Eerst de LF13 Schelde Rheinroute (Vlissingen – Venlo) en daarna een deel van Maasfietsroute (Venlo – Maastricht). Hij was een jaar of twaalf. Vijf dagen uit en thuis. Alles mee in fietstassen. Tent, slaapmatjes, kookspullen, regenkleding, enzovoort. In de Limburgse heuvels ontdekte J dat zijn vader beschikt over beperkte klim-kwaliteiten, veel minder dan in zijn verbeelding. Toen dat echt tot hem doordrong verwoordde hij zijn teleurstelling als volgt: “Het is alsof ik voor de tweede keer in mijn leven hoor dat Sinterklaas niet bestaat.”  En hij trok weer een sprintje berg-op naar een denkbeeldige finish.

Ik heb mijn fiets weer van stal gehaald en Fietsboerke.nl gebeld voor een service-beurt. Ik kruip weer op de bank en beperk mijn fiets-enthousiasme met een nummer van Bahamontes en van De Muur.

Fietsservice aan huis

In de serie: VERVOER

Advertenties