Tags

, , , ,

Omdat ik in de mood ben, kan ik nog wel wat vragen beantwoorden want voor ik het weet vergeet ik deze rubriek weer een hele tijd.

199. Geloof je alles wat je denkt?

Nee, natuurlijk niet. Wie doet dat wel? Zal ik een voorbeeld geven? Ik zie een mooie, aantrekkelijke vrouw en denk … mmm … ik zou … Moet is meer schrijven?  Natuurlijk geloof ik niet alles wat ik denk.

200. Welk feest was legendarisch?

Isabel leest niet mee want anders moet ik hier natuurlijk onze bruiloft vermelden. Ja, dat was een legendarisch feest. Liefst drie dagen als ik de lobolo meereken. Maar ik denk meer aan de legendarische Sint Juttemisfeesten in onze AVEK-tijd. Telkens een ander thema. De dag werd bepaald door de kalender … elke vrijdag de dertiende. Ik moet er maar eens een apart stukje over schrijven.

201. Hoe goed ken je je buren?

Ik moet het antwoord opsplitsen. Mijn nieuwe buren ken ik nog niet. Mijn buren in Mozambique ken ik nauwelijks op eentje na. De kinderen zwaaien wel naar me. En enkele van de buren uit Bergen op Zoom zijn goede vrienden geworden.

202. Heb je vaak geluk?

Ja, al is dat heel relatief. Met de postcodeloterij kwam ik nooit verder dan ijs, chocola, soepkommen en soortgelijke prijsjes. Als kind won ik ooit een ballonwedstrijd met een helikoptervlucht als prijs. Dat ik ooit gevraagd ben om een internationale circus-theater-productie te regisseren en daardoor in Afrika terecht kwam is natuurlijk ook deels geluk.

203. Met welke vriendin verschil je het meest?

Aan zo’n vraag zie je natuurlijk dat deze vragen uit een dames-tijdschrift komen. Laat ik wel antwoorden … wie noem ik een vriendin? Bevriende collega’s? Ex vriendinnetjes? De dame van bevriende echtparen? De vriendinnen van mijn vrouw? In die laatste serie is er zeker een dame waar ik dag en nacht mee verschil. Niet alleen fysiek. Flauw, ik weet het. Haar alcoholgebruik is bedenkelijk. Haar obsessie voor mode en uiterlijk is zo oppervlakkig. Waarschijnlijk las ze voor het laatst een boek toen ze op school zat. Toch is het een vriendin. Zeer loyaal. Heel vriendelijk en altijd tot hulp bereid.

204. Wat doe je anders dan je ouders?

Terwijl ik duidelijk een product ben van mijn beide ouders, zijn er ook zeer grote verschillen. Ik ben niet bang voor het onbekende. Ik durf veel meer. Ik kijk graag verder dan de eigen, bekende omgeving.

205. Waar krijg je energie van?

Een mooie theatervoorstelling. Een super-repetitie. Een productie-team dat me verrast met ideeën. Een flinke wandeling. Een goed gesprek. Op reis zijn …

206. Was je gelukkig als puber?

Als ik de keuze heb tussen JA en NEE dan is het antwoord JA. En zoals dat gaat tijdens de pubertijd waren er natuurlijk ook conflicten en moeilijkere momenten.

207. Wanneer heb je voor het laatst een nacht doorgehaald?

Vorige week … min of meer. De laatste nacht in mijn oude huis. Ik ging wel naar bed maar kon niet slapen. Teveel adrenaline. Dus na een uurtje draaien en keren ben ik maar weer opgestaan. Ook nachten in het vliegtuig zijn uiteraard ‘nachtjes doorhalen’. Maar waarschijnlijk wordt er gevraagd naar ‘feestjes’. Dat is alweer geleden van vorig jaar met Oud en Nieuw.

208. Waar dagdroom je graag over?

Dat ik een flink bedrag win met een staatslot of de postcodeloterij. Dat ik me twee huizen kan veroorloven. Een interessant aanbod krijg om nog een paar jaar internationale producties te regisseren en te organiseren. En dat mag best in een ander continent zijn … op voorwaarde dat ik Isabel mag/kan meenemen.

209. Kijk je vaak achterom?

Ja, maar niet op een terugverlangende manier. Ik haal graag herinneringen op. En vertel graag over zaken die ik vroeger heb beleefd. Ik leef niet in het verleden maar in het nu en kijk graag vooruit.

210. Wat weten de meeste mensen niet van jou?

Dat houden we nog maar even zo. Goed … eentje dan. Als ik doelloos tv-zap overdag en er is een aflevering van Mega Mindy dan blijf ik hangen tot de aflevering is afgelopen.

211. Wat is een terugkomende ruzie met je partner?

Dat gaat ongetwijfeld over onze ‘empregado / empregada’. Kortweg gezegd: over ons huishoudelijk personeel in Mozambique.

212. Waar verheug je je dagelijks op?

Wakker worden met Isabel aan mijn zij.

Princesa Cozinhar Isabel

213. Welke vriendschap van vroeger mis je?

Ik ga geen namen noemen maar er zijn wel wat vriendschappen ‘verwaterd’ doordat ik geregeld verhuisd ben. Dan wordt de fysieke afstand al gauw een sta in de weg. Wel erg jammer.

214. Hoe ga je om met stress?

Tamelijk irritant vrees ik. Ik kan dan verbaal flink uitvallen en duld dan geen tegenspraak. Geen ruimte voor discussie. Gelukkig heb ik in het algemeen niet veel last van stress.

215. Doe je je weleens anders voor dan je bent?

Ja, vast wel. Soms zelfs bewust. Dat gebeurt wel eens op oeverloze feestjes in Mozambique als de meerderheid van de andere personen flink dronken zijn. Dan versta ik hun Portugees niet meer en dan zeg ik wel eens dat ik me niet lekker voel en naar dringend bed moet – wat helemaal niet waar is.

216. Waarin lijk je op je vader?

Sociale ingesteldheid. Bereid om anderen te helpen. Liefde voor toneel. Interesse in politiek.

217. Kun je geluk afdwingen?

Een veel te filosofische vraag, vind ik. Ik geloof wel dat wat je geeft ook gemakkelijk zelf ontvangt. Is dat geluk afdwingen?

218. Wat voor type ruziemaker ben je?

In het algemeen probeer ik ruzie te vermijden en te ontlopen. Ik ben eerder een vluchter dan een vechter. Maar als ik ruzie maak (heb) dan ben ik irritant vasthoudend aan mijn idee en val voortdurend in herhaling. En ik zal eindigen met nogmaals mijn standpunt te verduidelijken (vaak schreeuwend) en daarna te vertrekken of langdurig te zwijgen.

219. Ben je ’s ochtends meteen wakker?

Ja. Een grote, ondubbelzinnige JA.

In de SERIE: DUIZEND VRAGEN AAN MEZELF