Tags

, , , , ,

Daar gaan we weer … euh … ik bedoel …  daar ga ik weer. Antwoorden op een nieuwe reeks vragen.

220. Bestaat vriendschap op het eerste gezicht?
Nee, dat denk ik niet. Vriendschap ontwikkelt zich en heeft meestal wat tijd nodig. Er zijn zaken die onmiddellijk ‘goed’ voelen op het eerste gezicht. Toen ik het tuinpad opliep van het huis waar we nu wonen, wist ik binnen vijf seconden. “Ja, dit is het.” Nog voor ik een voet in huis had gezet.

221. Gun je jezelf vaak een pauze?
Ja, dat vind ik wel. Regelmatig gaat de figuurlijke stekker uit het figuurlijke stopcontact.

222. Ben je ooit ongewild verliefd geweest?
Eentje om over na te denken. Ongewild verliefd zijn. Het woordje ‘ongewild’ is moeilijk toepasbaar bij verliefdheid. Ik ben wel eens verliefd geworden en heb daar verder niets meegedaan. Hooguit wat slechter van geslapen. Draaien en woelen en wat fantaseren over … en al gauw besluiten. Nee – stop – punt – aan de lijn – we gaan over tot de orde van de dag. Is dat ongewild verliefd zijn?

223. Duw je mensen in hokjes?
Ik hoop dat ik dat zo min mogelijk doe. Maar waarschijnlijk doe ik dat af en toe wel maar hopelijk alleen maar in onuitgesproken woorden en zeker niet in gedrag. In Mozambique gebeurt dit wel veel vaker dan in mijn keurige (politiek correcte) Vlaams / Nederlandse leefwereld. In Mozambique wordt veel in hokjes gedacht. Allereerst in kleur. “Typical white people.” “it’s a coloured girl, so you know them …” “Of course … they are Indian.” En ook in de vakjes: “Alle personeel steelt, liegt en bedriegt.” Of “Zo doen Portugezen altijd. Of “Typisch Maboer.” 

224. Van welk geluid hou je?

Bijna een te intieme vraag. Laat ik aan de voorzichtige kant blijven met mijn antwoord. Isabel die rustig ademt in haar slaap terwijl ik naast haar in bed een boek lees. Vogeltjes in de tuin – ’s morgens net voor het licht wordt.

Gele wever – Bron: Pixabay – 383078

225. Wanneer was je het allergelukkigst?
Vaak. En gelukkig kan ik deze vraag ook beantwoorden in de tegenwoordige tijd. En natuurlijk is een vrije ochtend fijner dan een werkdag. Is wakker worden met het geluid van de zee op de achtergrond en ontbijten op een exotisch strand mooier dan de wekker horen die te vroeg afloopt na een avondje doorzakken.

226. Met wie ben je graag samen?
Eigenlijk een saaie vraag als je hier wat langer meeleest. Met Isabel natuurlijk. En met mijn kinderen en kleinkinderen. En met goede vrienden. En met bevlogen kunstenaars.

227. Wil je alles verklaren?
Nee. Heel duidelijk nee. Zeker als het over het mysterie van het leven gaat. Wel prettig om daar af en toe bij stil te staan. Maar of dat iets verklaart … ik denk het niet.

228. Wanneer heb je voor het laatst je angst opzij gezet?
Ik ben niet zo bang aangelegd. Er komt niet meteen iets naar boven. En als ik eerlijk antwoord geef, weet ik dat ik situaties waarin in mogelijk bang zou kunnen zijn, probeer te vermijden.

229. Wat is je grootste jeugdzonde?
Dat ik geen muziekonderwijs heb gevolgd. Ik gooide er met mijn pet naar. Privé-les van Madam Steeman. Een vriendin van mijn vader. Een zangeres en actrice. Ik zat bij haar op blokfluitles en leerde de eerste begrippen van solfège. Maar ik nam het niet serieus en ik mocht al na een paar maanden iets anders gaan doen. Dom dom dom.

230. Wat weiger je te begrijpen?
Dat de wereld nog steeds zo oneerlijk in mekaar zit. Dat de rijkste 1% van de wereldbevolking net zoveel heeft dan de overgrote meerderheid. Is het niet zoiets als 80%? En honger. En oorlogen omwille van geloofsovertuigingen.

231. Welke anekdote over jezelf hoor je nog vaak?

Vroeger kreeg ik vaak te horen dat ik ‘nen tetten-zot’ ben en overal liefjes heb maar dat is niet gebaseerd op een anekdote. Een anekdote … ik ga navraag doen bij mijn Vlaamse vrienden die eind maart op bezoek komen. En ik kom er op terug.

232. Welke dag in je leven zou je willen overdoen?

Waarschijnlijk moet ik nu een dag aanhalen die heel mooi of bijzonder was. Of juist het omgekeerde? Iets overdoen om het dan anders te doen. Ik ben een keer gepakt – bijna dertig jaar geleden – door de politie met te veel drank op achter het stuur. Rode kaart – mee naar het politiebureau. Terecht dat ze me van straat plukten. Ik moest nauwelijks twee kilometer verderop zijn. Het was behoorlijk stom en onverantwoord. Wel een goede les.

233. Heb je liever meer tijd of meer geld?

Op dit moment zou meer geld helemaal niet zo verkeerd zijn. En dan koop je vanzelf meer ‘vrije’ tijd.

234. Zou je willen weten wat de toekomst je brengt?
Tja, wat moet ik daar op antwoorden? Mijn kleinkinderen zien opgroeien tot mooie, zelfstandige wereldburgers. Zelf nog flink wat jaartjes gezond blijven. Niet vereenzamen. Isabel gelukkig zien zijn aan mijn zijde. Moet ik nog even doorgaan? Natuurlijk wil iedereen een mooie toekomst voor zich zien. Maar de kans dat er verval, aftakeling en dementie mijn kant op komt is natuurlijk een reëel toekomstbeeld.

In de serie: DUIZEND VRAGEN AAN MEZELF