Tags

, , , , ,

Ik zet niet vaak een recept op mijn weblog. Ik kook wel bijna iedere dag. Meestal zonder een kookboek te raadplegen. En ik maak taarten en gebak. Dat doe ik niet uit het blote hoofd. Internet brengt mij dan op ideeën. Ik volg de eerste keer min of meer het voorgeschreven recept. Daarna wijk ik er gauw een beetje van af. Ik heb de afgelopen weken tweemaal chocolade cookies gemaakt. Een werkje dat gefikst is in minder dan een half uur.

Eerst maar eens de ingrediënten. 110 gram boter (op kamertemperatuur) – 175 gram suiker (ik gebruikte licht-bruine bastaardsuiker) – 1 ei – een scheut vanille essence – geraspte citroenschil – 200 gram bloem – een lepeltje bakpoeder – een beetje zout en 175 gram chocola (koud uit de ijskast).

Verwarm de oven voor op 180 graden. Roer (klop) in een kom de boter en suiker tot een bleke maar romige massa. Voeg het ei toe, geraspte citroenschil en een scheut vanille essence. Klop of roer dit door het mengsel. Vervolgens ook bloem, zout en bakpoeder. Snij de chocola in kleine brokjes en voeg dit als laatste toe aan het beslag.

Het deeg is plakkerig. Ik draai met natte handen kleine balletjes zo groot als een kleine golfbal. Ik plaats ze op bakpapier op de bakplaat van de oven. En tenslotte druk ik nog een klein stukje chocola in elk deegballetje. Zorg dat de hoopjes voldoende ruimte om zich heen hebben omdat ze nog uitlopen.

Beslag-bolletjes – klaar om in de oven te schuiven

Ik schuif het geheel in de oven en na 12 minuten haal ik de bakplaat er weer uit. Ik schuif het bakpapier met de cookies voorzichtig op een rooster. En wacht een paar minuten. Daarna verplaats ik elk koekje naar het rooster zodat ook het bakpapier kan weggegooid worden.

Cookies Koen 02

De gebakken cookies

De koekjes krijgen nu boven en onder ‘lucht’. Omdat ze nog warm zijn, zijn ze nog zacht en breekt er af en toe eentje doormidden. Maakt mij niets uit. Na een uurtje berg ik ze op in een grote, afsluitbare plastic bak. En zet die bak in de ijskast. Dat laatste is vast niet nodig als het winter is in Nederland en Vlaanderen. In Mozambique loopt de temperatuur in de keuken – met de oven in gebruik – algauw op tot bijna 40c.

Ze smaken prima. Een volgende keer gebruik ik waarschijnlijk iets minder suiker en iets meer bloem. En pure chocola. En laat ik de cookies 14 of 15 minuten in de oven bakken. Succes met het uitproberen.