Tags

, , , ,

“Is alles te koop in Mozambique?” Zomaar een vraag die me vaak wordt gesteld. Laat ik de vraag beantwoorden of zaken verkrijgbaar zijn in Maputo, de hoofdstad. En wat niet onbelangrijk is om te vertellen … Maputo ligt nauwelijks 100 kilometer van de Zuid Afrikaanse grens. En zoals iedereen weet heeft Zuid Afrika toegang tot alle markten in de wereld. Heel veel goederen worden dan ook ingevoerd vanuit Zuid Afrika. En natuurlijk per schip ook uit andere delen van de wereld – vooral China.

In het algemeen zal ik “JA” antwoorden. Ja, alles is te koop in Maputo. Natuurlijk is dat niet waar. Er is geen Apple-store in Maputo. En ook McDonalds heeft nog geen vestigingen in Mozambique. En soms zoek je iets dood-gewoons en kun je het niet vinden. Een dweil is hier niet te vinden. Ovenwanten. Alsof het niet bestaat. En we zoeken al dagen naar een koffiezetapparaat. Liefst onderstaand model. En gemalen koffie is ook geen dagelijks product.

Percolator

Jenever staat niet in het assortiment van de gemiddelde bottle store. Prei was tot een paar jaar geleden ook moeilijk te vinden.

Anderzijds is het geweldig om de tuin in te lopen en vers fruit te plukken dat ik nooit zag in Nederland. Ata … ooit van gehoord? Mmm, lekker.

Ata en een gehalveerde ata.

Ata … in het Nederlands heet deze vrucht zoetzak’. En ook fruta do conde is een naam voor deze zoete vrucht – vol pitten. Als de vogeltjes de vrucht oppikken moet je je haasten. Ze zijn rijp en voor je het weet zijn ze verorberd. Je kunt ze nauwelijks bewaren. De vele pitten maakt het tot een niet-commerciële vrucht. Het vruchtvlees is crème-wit, sappig en zoet van smaak.

En wat dacht je van een guava-boom? Ook erg lekker fruit dat hier in de tuin groeit. En het is volop avocado-tijd. Met tientallen per dag zijn ze klaar om te eten. Het mango-seizoen is voorbij maar het was twee maanden smullen.