Tags

, , , , , , , , ,

Het is weekend. De wekker loopt al om 6 uur af. Boterhammetjes smeren. Een snel kopje thee en/of koffie. Zwembroeken en bikini’s in de tas. Handdoeken en zon-beschermingsproducten. Een dagje met een catamaran naar twee eilanden voor de kust van Maputo. Veel foto’s met weinig tekst.

Porto de pesca

De vissershaven van Maputo. Bij het vertrekpunt van de Umoja en de Sanjeeda. Voor de duidelijkheid … deze boten staan niet op de foto. Op de achtergrond zie je de nieuwe brug – nog steeds in aanbouw.

Porto de pesca (Maputo)

Nog een mooi sfeerbeeld van de kleine vissershaven van Maputo op de vroege ochtend.

Tijd voor wat foto’s

Isabel en Hanneke verkennen de boot.

Alvast kennismaken met de bemanning en de andere gasten

Kapitein Wilhelm (Noorwegen), Jean Jacques (Nederland), Inge (Duitsland) en Sue (Oregon USA)

Hanneke en Markus

De foto vertelt eigenlijk het korte verhaal van vers water tanken voor we uitvaren. Een beetje een zoekplaatje.

De nieuwe brug tussen Maputo en Katembe

Een kwartiertje later zijn we onderweg. Bestemming: Ilha Portuguesa en Ilha Inhaka.

Flinke golven. We installeren ons in het zonnetje. Binnen een half uurtje druipen we van het zilte zeewater. Het fototoestel wordt opgeborgen. Veel lol maar we blijven voorzichtig. Bijna drie uur later naderen we Portuguese Island. Een klein eiland, een beschermd natuurgebied. Een grote zandbank met wat duinen. Een cruise-maatschappij bouwde hier twee jaar geleden een exclusieve ontvangstruimte. Bar, winkel, restaurant, een marktje, toiletten. Vandaag volledig uitgestorven.

Portuguese Island

Het is te ondiep om vlakbij aan te leggen. Dus zwemmen of met het rubberbootje naar dit onbewoonde bounty-eiland. Het fototoestel blijft achter. We zwemmen, we lopen door het warme zand. Twee dolfijnen duiken op. Vlak bij. Tussen het strand en de boot. We betalen een kleine (verplichte) bijdrage voor het ecologisch onderzoek op het eiland. Ik zwem deels terug naar de boot. De lunch staat klaar.

Onderschrift lijkt me overbodig

Genieten met een grote G

Een glaasje wijn. Een biertje. Dolfijnen rondom de boot. Azuurblauw water. Het leven is goed. Carpe diem. En de vraag of ik het ‘schaatsen’ in Nederland mis … ach ja.

Ook Koen gaat op de foto

Een tweede stop. Ilha Inhaca. 6000 inwoners. Veel natuur. Een typisch Mozambikaans dorp. Als het helder is zie je de skyline van Maputo. Nog gauw even een paar foto’s op het strand. De dame helemaal links … een mooie ontmoeting. Elsa, een Nederlandse vrouw. Mozambikaans van geboorte. Ze verhuisde toen ze zeven was met haar ouders van Maputo naar Amsterdam. Ze is even op vakantie – voorjaarsvakantie in Nederland. We hadden een mooi gesprek over van alles en nog wat. Ontwikkelingssamenwerking. Sanitatie. Zwarte Piet. Kinderen. Werkloze jongeren. Werken in Mozambique. We wisselen telefoonnummers uit. En dan is het tijd om weer naar Maputo te varen.

Sanjeeda gestrand

Wilhelm krijgt telefoon dat zijn andere boot – dhow Sanjeeda – met veertig feestende gasten aan boord – is vastgelopen op een zandbank in de buurt van Xefina (ook een eiland voor de kust van Maputo). We gaan de passagiers ophalen. Anderhalf uur later vieren we feest. Een verjaardag. Het is donker als we porto de pesca weer invaren.

Thuis volgt een snelle duik in het zwembad. Het zout en zweet afspoelen. Insmeren met after sun. Een heerlijke dag op het water.