Tags

, , , , , , ,

Een nieuwe bijdrage aan een serie die nog heel lang kan doorgaan. Duizend vragen uit een (dames)tijdschrift. Vandaag rond ik de kaap van 250 vragen / antwoorden. Ik ben zometeen aanbeland bij vraag 250. Het eerste kwart zit erop.

235. Zou je willen weten wat de toekomst je brengt?

Een beetje. Maar omdat het een onrealistisch idee is, sta ik daar nauwelijks bij stil. Laat ik me maar richten op vandaag en de nabije toekomst. Daar heb ik een klein beetje grip op.

236. Kun je goed grenzen aangeven?
Vaak wel maar soms betrap ik me zelf op ‘iets te tolerant’ zijn. En dat heeft dan meestal te maken met cultuur-verschillen. En ik blijf soms langer dan nodig welwillend en beleefd luisteren naar mensen terwijl ik geestelijk al ben afgehaakt.

237. Ben je ooit in een gevaarlijke situatie terecht gekomen?
Als ik moet kiezen tussen JA en NEE antwoord ik NEE. Want wat is gevaarlijk? Ik heb een keer – totaal onverwacht – rake klappen gekregen op een cafe-terras. Een arrogante, dronken klootzak die vond dat ik hem de weg versperde. Ik heb verschillende keren gedemonstreerd en werd beschoten met traangas en / of waterkanon. Weg moeten rennen van politie-charges. Is dat gevaarlijk? Is uit een vliegtuig springen met een parachute gevaarlijk? Is lifters meenemen gevaarlijk? Is Afrika gevaarlijk?

238. Heb je een tic?
Ik denk het niet. Ik wrijf graag met mijn handen over mijn gezicht of over mijn buik als ik het goed naar m’n zin heb. Meestal na een heerlijke maaltijd …

239. Is geluk een doel of een momentopname?
Rare vraag. Natuurlijk wil ik gelukkig zijn. Wie niet? En soms is geluk een kortstondig moment en dan weer wat langdurig.

240. Met wie wil je je laatste minuten doorbrengen?
Alweer een rare vraag. Of is het een moeilijke vraag? Wat moet ik daar op antwoorden? Ik weet het niet. Isabel – mijn kinderen – een dokter … dat hangt toch helemaal af van de omstandigheid.

241. Heb je een missie in je leven?
Ik gebruik vaak de term ‘CARPE DIEM’. Dat is geen missie maar een ingesteldheid. Een manier van leven. Geniet vandaag want je weet niet wat morgen brengt. Ik hoop dat ik bekeken word als sociaal betrokken en positief. Dat zou je dus een missie kunnen noemen.

242. Ben je aan iets verslaafd?
Nee, maar er zijn wel zaken waar ik erg van hou. Reizen, lekker eten, wielrennen kijken en erover lezen.

Lezen over wielrennen. Mijn nummer 1 is en blijft Bahamontes

Ik lust een borrel of een biertje. Ik hou van seks. Ik lees graag. Ik loop graag op blote voeten. Ik hou van aandacht. Ik hou van af en toe alleen zijn.  Ik rook niet. Ik snuif niet en ik blijf van de pilletjes af. Ik gebruik dagelijks internet en baal als ik dat niet kan. Maar ben ik verslaafd aan één van deze zaken? Nee.

243. Welk overlijden heeft je het meest aangegrepen?
Dat zal wel altijd Ine zijn. De moeder van mijn kinderen. 53 jaar. Mijn lief en partner – bijna 26 jaar. Borstkanker. K*t-kolere ziekte.

244. Hoe zou de titel van jouw autobiografie luiden?
Een leuke vraag. Ik heb de uiteindelijke titel nog niet paraat. Voorlopig opteer ik voor “Geaard in twee continenten”.

245. Hoeveel lijk je al op wie je wilt zijn?
Ik denk dat ik aardig de persoon ben die ik wil zijn. Misschien iets daadkrachtiger en iets ondernemender – dat zou fijn zijn. En ik zou graag goed kunnen zingen en af en toe op een gitaar kunnen tokkelen.

246. Wanneer moet je een relatie beëindigen?
Als je elkaar godsgruwelijk in de weg zit. Structureel en dagelijks. En natuurlijk moet er eerst over gepraat worden. Desnoods onder begeleiding van een buitenstaander.

247. Hoe belangrijk is je werk?
Belangrijk. Heel belangrijk. Het levert centjes op die nodig zijn om de dingen te doen die je graag wilt. Het geeft geestelijke bevrediging. Het geeft structuur aan je dag, week, jaar. Het sociale aspect van werk hebben is niet te onderschatten. Collega’s. Omgaan met hiërarchie. Enzovoort.

248. Wat had je graag goed willen kunnen?
Dat antwoordde ik al een beetje bij vraag 245. Zingen en duizend liedjes onthouden. Muziek maken. Goed kunnen tekenen en schilderen. Ook dat zou ik graag goed kunnen. Zoals je ziet … het blijft in de creatieve hoek. En soms zou ik willen dat ik iets of wat ondernemers-bloed in me had. Daar ontbreekt het me aan.

249. Maakt geld gelukkig?
Ik heb het gevoel dat ik die vraag al eens eerder heb beantwoord. Nee, maar geld zorgt er wel voor dat je gemakkelijker dingen kunt doen die je fijn vindt. En daar word je dan weer gelukkig van.

250. Zou je je partner opnieuw kiezen?
Ja. Is kiezen het juiste werkwoord? We kwamen elkaar tegen en van het een kwam het ander … is dat ‘kiezen’? En JA, ik hoop dat ik wanneer ik vraag 1000 heb beantwoord nog steeds ja zal zeggen. Daar ga ik wel van uit, zeker weten.

In de serie: 1000 VRAGEN AAN MEZELF