Tags

, , , , , , , , ,

Voor de tweede keer in een paar maanden tijd hebben we bezoek. Ik rij meer dan gebruikelijk naar Maputo. Ik ben niet echt hun gids maar ik laat de gasten wel allerlei zaken zien die mooi of interessant zijn. En ze zien zaken die ik al lang niet meer zie.

Ja, ik zie ze wel maar ik sla ze niet meer op als bijzonder. JJ heeft een tijd gewerkt voor VSO. Zij zenden mensen als ondersteuners uit naar allerlei plekken in de wereld. In de voorbereidingen geven zij het advies om vooral foto’s te maken in de eerste drie weken. Want daarna worden de dagelijkse observaties gewoon. Een zeer wijs advies. Het is waar. Kan ik nog kijken met ‘frisse’ ogen naar mijn directie omgeving? Ja en Nee.

Schoenen te koop

Deze foto is een voorbeeld van iets dat me totaal niet meer opvalt. Ik zie het dagelijks op heel veel verschillende plekken. Ik heb het niet over de elektriciteit-instalatie op de achtergrond maar over de karretjes langs de kant van de weg. Ik zoom wat verder in.

Schoenen te koop

Zoals je ziet … handkarren vol met schoenen. Meestal tweedehands. Soms nieuw. De meest voorkomende schoenwinkel in Maputo en Matola. Handig opgehangen en uitgestald. ’s Morgens neergezet, de hele dag wat rondhangen in de hoop iets te verkopen en voor het donker wordt weer naar huis. Zij zijn vooral bij het invallen van het donker een gevaar op de straat. Onverlicht, geen licht reflecterende kleding. Er zijn tienduizenden straat-winkeltjes. Niet enkel met schoenen maar met alle mogelijke producten. Winkeltje is een te groot woord. Een kar, een omgekeerde karntonnen doos. Een doek waarop de waren liggen. Een waslijn met t’shirts, beha’s, hemden, babykleren. Een stuk karton met daarop een stapeltje tomaten, mango’s, avocado’s.

En dan zijn er nog de ‘wandelende winkeltjes’. Koekjes, ruitenwissers, eeltschrapers, smart-phone-hoesjes, kabeltjes, pruimen, appels, kraskaartjes om de mobiele telefoon op te laden, nootjes, de krant, leibanden voor honden, zonnebrillen. Op vaste plekken verkopen ze bloemen … die een uur later in de vaas slap hangen te verpieteren.

In de serie: IN DE BUURT