Tags

, , , , , , , , ,

Naar jaarlijks gebruik plaats ik ook vandaag foto’s van vrouwen. Internationale vrouwendag.  Meer specifiek foto’s van dames die me het afgelopen jaar hebben geïnspireerd, geholpen, beïnvloed … je noemt het maar. Vrouwen zijn belangrijk in mijn leven. Zowel privé als in mijn werkend bestaan. Kijk en lees mee …

Internationale Vrouwendag

In 1921 stelde het Internationale Vrouwensecretariaat voor om een vaste datum te kiezen voor de vrouwendag. De keuze viel op 8 maart. Op 8 maart 1917 waren in St. Petersburg namelijk vrouwen massaal in opstand gekomen tegen het voedseltekort en de verschrikkingen van de oorlog. Hun stakingen en demonstraties liepen uit op een algemene werkstaking. Bron: Atria.nl

Larissa

Mensen die me al een tijdje volgen zullen wel begrijpen waarom ik deze reeks begin met een foto van Larissa. Zij is de actrice die het Meisje met de Parel speelde. Twintig keer en de zalen waren bijna altijd uitverkocht. De jubileumvoorstelling in het Middelburgs Minitheater. Voor het eerst werkten we samen. Ik raakte al snel onder de indruk hoe gedreven en gedetailleerd zij deze rol heeft aangepakt en gecreëerd.

Marianne

En nu wordt deze keuze al ‘tricky’ … waarom geen foto van Brigitte, Karin, Nanou, Chantal, Simone, Jeanet, Caroline, Ploneke, Roelie, Meike, Carla, Andrea, Marit, Marina, Citty, Marja, Sitah, Margit? Allemaal vrouwen die hebben bijgedragen aan het grote succes van ons ‘Meisje’. Marianne ken ik vijfentwintig jaar. Ik heb haar heel vaak zien spelen. En nu voor het eerst in een productie die ik regisseerde. Onze ‘tussen-door-momenten’ hebben me erg geïnspireerd. Haar ‘honger’ naar meer informatie over  Maria Thins (schoonmoeder van Johannes Vermeer) en het Delft van de zeventiende eeuw waren voor mij pareltjes en fijne onder-onsjes.

Lief

Mijn zus. We zien mekaar niet zo vaak want even overwippen uit Mozambique naar Vlaanderen zit er niet in. We koesteren de herinnering van haar bezoek in 2014. We houden contact met een mailtje, een appje en wat foto’s op sociale media. Af en toe bellen we of zien we mekaar. En dan gaat het over haar werk, haar gezondheid, de spullen van onze ouders, haar dochters en haar en mijn toekomstplannen. Fijn dat ze mijn theatervoorstellingen in Nederland komt bekijken. ¿Cómo estás aprendiendo Castellano?

Olivia Ine

En nog een familiefoto. Mijn oudste kleindochter. Olivia. Nu nog een meisje maar de jonge vrouw is al duidelijk aan het ontwaken. Haar vragen en observaties tijdens het familiebezoek (Kerst & Oud en Nieuw) waren bijzonder. Heel anders dan de drie ‘kleintjes’. Met Olivia en Lief denk ik natuurlijk ook aan Catelijne, Yvonne, Carmen, Hilde, Bona, Amanta, Finne en Nore. De heren blijven vandaag even onvermeld.

Maryse

En van familie schakel ik weer moeiteloos naar een dame die ik door ‘werk’ heb ontmoet. En daar ben ik heel blij mee. Ook in de eerdere openlucht-zomer-spektakels in Goes was Maryse van de partij. Een enthousiaste actrice met het hart op het puntje van haar tong. Voor ‘E-Njen’ heb ik haar gevraagd of ze ook regie-assistente wilde zijn. Ze wist niet goed waarom ik haar vroeg en wat ik van haar verwachtte. Mijn beste omschrijving was: “Mijn praatpaal zijn”. En dat heeft ze helemaal waar gemaakt. Een maatje. Ideeën aftasten en uitwisselen. Af en toe discreet bijpraten over back stage zaken. En minstens zo belangrijk was haar betrokkenheid want zonder haar was Haizi Muzai (Sylke) nooit vliegend opgehaald door watergeest Nixie.

Gerda

En wat zag het allemaal er weer geweldig uit. Ons zelf verzonnen sprookje E-Njen – over het Keizerrijk van de Gans. Ruim vierhonderd kostuums. En Gerda en Eva hebben al die kostuums bedacht en ontworpen. Samen met een grote schare dames (en een man) werden deze kostuums vervaardigd. Geweldig. En volledig kan ik nooit zijn. Maar ook Willian, Lia, Margot, Wietske en Desiree wil ik hier niet onvermeld laten.

Trienette

Al bijna veertig jaar duikt deze dame op in mijn leven. Via een appje. Een cadeautje per post. Een enveloppe met een paar uitgeknipte krantenstukjes. Een uitnodiging voor een verjaardag in Bussum. Een werkopdracht. Foto’s op Facebook – zoals bovenstaande foto. Een uitnodiging voor een theatervoorstelling in Amsterdam met Annet. Zij vertelt en speelt en brengt vrouwen uit het Midden Oosten wat dichterbij. Trienette op bezoek in Mozambique. Een bijpraat-moment in Harlingen. En dan zit ze weer op de tribune in Goes. Een vriendschap die op school (AVEK) begon. Rollina. Marie Jose. Klaartje. Merel. Willeke. Maartje. Marjolein. Philippine. En Rita … de laatste tijd enkel via haar boeken en haar korte reacties op mijn FB of dit blog.

Hanneke

En al bijna net zolang ken ik Hanneke, beeldend kunstenaar. Ook uit mijn Friese tijd. Een collega die een vriend werd. Ook al meer dan vijfendertig jaar. En op deze foto’s komen wat lijntjes bij elkaar. Hanneke drinkt uit een kopje dat ik cadeau kreeg van Trienette en natuurlijk verwijst naar het ‘Meisje van Vermeer’. En de volgende dagen (weken) zal ik vaker over Hanneke en haar werk schrijven. Zij is momenteel aan het werk in Mozambique samen met een Mozambikaanse kunstenaar. Samen maken ze een metersgrote mural.

Lucy

Luus – voor de vrienden. Buurvrouw en in heel veel zaken mijn grote steun en toeverlaat. De eerlijkheid gebiedt dat ik in de verleden tijd moet praten. We zijn geen buren meer. Dat waren we meer dan achtentwintig jaar. Ik ben verhuisd maar daarmee is Lucy en haar familie niet uit mijn leven verdwenen. Integendeel. We ‘koffie-appen’, we sturen mailtjes en af en toe bellen we elkaar.

Is dit lijstje volledig? Nee, natuurlijk niet. En ik hoor jullie denken … “Waar is Isabel?”. Goeie vraag. Ik leg uit waarom ik vandaag geen foto van haar toevoeg. In Mozambique hebben ze hun eigen vrouwendag. Op 7 april. Het is zelfs een nationale vrije dag. Over een maandje zet ik een paar Mozambikaanse vrouwen in mijn blog-schijnwerper. Ik deed dat trouwens al eerder.

Terwijl ik dit stukje zit te typen, kijk ik nog eens naar de boeken die ik afgelopen jaar heb gelezen. Ik schrik. Er staan maar twee vrouwelijke auteurs op mijn lijstje. Erg weinig. Wat ga ik daar aan doen? Lees-suggesties van harte welkom. Op vrouwelijke thriller auteurs ben ik wat uitgekeken …

Een paar foto’s heb ik geleend van Facebook. De andere foto’s heb ik zelf gemaakt.