Tags

, , , ,

Met enige weemoed denk ik terug aan de kwis-avondjes in Vlaanderen. Met een paar vrienden een avondje kwissen en bijpraten. Met een biertje en op het eind van de avond waren we weer derde of vierde. Van zo’n dertig ploegen. Erg leuk.

En soms vul ik een kwisje in op internet of Facebook. Of ik stuur vriend Per een lijstje met wat vragen. Gewoon voor de lol.

Afgelopen week kwam ik op internet een kwisvraag tegen over Mozambique.

Aan welke kant van de straat rijden auto’s in Mozambique?

  • Aan de linkerkant
  • Aan de rechterkant
  • Overdag links – ’s avonds rechts
  • Er zijn geen verkeersregels in Mozambique
  • Anders

Echt moeilijk is deze vraag niet. Het juiste antwoord is natuurlijk … Aan de linkerzijde. Maar ik zou het antwoord ‘Anders’ ook goedkeuren.

Veel hangt af van de staat van het wegdek. En dat is heel vaak beroerd. De meest gebruikte rijrichting is derhalve … slingerend langs de vele kuilen en plassen. De ene keer via de linkerberm en dan weer rechtsom een diepe kuil. En als je de weg een beetje kent kies je de meest gunstige asfaltstroken. En dat is slalommend van links naar rechts. En op onverharde wegen en zandpaden kies je uiteraard de rijrichting die het best uitkomt.

En chapa-chauffeurs (*) houden zich aan geen enkele regel. Zij halen links en rechts in. Snijden je en staan plots op de rem.

(*) Kleine, overvolle busjes voor semi openbaar vervoer