Tags

, , , , , , , , , , , ,

Laat ik beginnen met een waarschuwing vooraf. Je krijgt honger en goesting in lekker (Thais) eten als je verder leest en kijkt. En ik beken … ik ben bourgondisch van aard. Ik bezondig me aan overdaad. Ook nu. Ik kan slecht kiezen tussen al onze eet-foto’s. Verwacht dus een uitgebreid overzicht van heel veel lekker eten. Meestal op straat. Aanschuiven bij de Thai. Een krukje, een plastic tafeltje. Langs de kant van de weg. Op een markt. Op onze hotelkamer. En af en toe in een restaurant.

Street food in Bangkok

Duizenden en duizenden eetkraampjes langs de kant van de weg. Vaak gemonteerd op een karretje. Deels is het eten elders klaargemaakt maar het meeste wordt ter plekke bereid.

Kiezen maar

De eerste dag zijn we nog een restaurant ingedoken. Maar vanaf de tweede dag aten we bijna altijd bij lokale stalletjes. Soms hebben ze een kaart met wat foto’s. Dat om de toerist te verleiden om bij hen te eten. Een menu met alleen maar Thais schrift is voor ons onleesbaar.

En zo zijn er heel veel street food karretjes

Al gauw kennen we een aantal gerechten. Pad Thai, Massaman curry, Tom Yum, Tom Kha Kai, Pad krapow moo snap, Pla Pao … Eerlijk gezegd zijn ze niet zo nieuw voor ons want we gaan – ook in Mozambique – met regelmaat eten bij Thaise restaurants.

Op elke straathoek

En als we niet aanschuiven op een bankje of krukje dan nemen we het eten mee. Meestal in plastic zakjes – dichtgeknoopt met een elastiekje. Dan krijg je d’r ook nog kruiden, piri piri, limoen en sla of kool gratis bij.

Alles gaat in plastic zakjes

En? Krijg je al zin?

Aan de basisgerechten wordt dan kip, vis, garnalen, rundvlees of varkensvlees toegevoegd. En zoals overal zie ook hier halal-kraampjes. Zij verkopen uiteraard geen varkensvlees.

Eet smakelijk Isabel

En ook ik laat het me goed smaken

We ontbijten bijna altijd in de hotels waar we verblijven. De meeste hotels bieden een ontbijt-buffet aan. En dan kun je kiezen of je ontbijt zoals ‘thuis’. Brood, corn flakes, een gekookt of gebakken ei met bacon. Of heb je al zin in veel vers fruit, glass-noodles-soep, spaghetti, garnalen curie? Ook dat vind je geregeld in de ontbijtzalen.

Doerian kraampje

In 2007 at ik voor het eerst doerian tijdens een werkbezoek op Zanzibar (Tanzania). Een bijzondere vrucht. Met een sterke geur. Je eet het zowel als gedroogd fruit als vers. Je mag geen doerian meenemen in het openbaar vervoer. Te sterk van geur. Ook zie je vaak een verbodsteken voor doerian in liften. Ik eet het maar mango blijft mijn favoriete fruit. En dat is overal verkrijgbaar. Overal vers fruit. En op heel veel plaatsen koop je vers fruitsap, shakes of smoothies.

Bij een sapjes-kraam

Keuze genoeg. Ik vond pitaja (drakenfruit) een ontdekking. Erg lekker. Isabel koos meestal een mix van mango en banaan. En als je een sapje koopt, krijg je er een klein, plastic draagtasje bij geleverd. Ook cola en fanta kun je kopen om mee te nemen, geserveerd in een klein plastic zakje met ijsklontjes en een rietje.

Af en toe lieten we ons verwennen in een restaurant met echte tafeltjes en stoelen. Je betaalt dan wel vier of vijf keer zoveel voor dezelfde gerechten.

Sea food

En als je dan voorbij een restaurant loopt waar al dat lekkers wordt getoond … dan keren we op onze stappen terug en ploffen neer. Een glaasje wijn, een verse papaja-salade en sea food. Mmm.

Vanochtend gevangen … vanavond verteerd

Zal ik dan nog even doorgaan met eet-foto’s? Ik hoorde laatst een grap. Een echtpaar verlaat een restaurant waar ze net hebben gegeten. Bij de deur vraagt de eigenaar of het hen niet was bevallen? De man antwoordt oprecht dat het lekker was. “Waarom denkt u dat we niet hebben genoten?” De eigenaar antwoordt: “Omdat u geen foto’s van uw gerechten hebt gemaakt.”

Tom yum noodle soep

Ik eet heel vaak Thaise soepen. Met stokjes en een lepel.

Tom kha goong

Isabels favoriete soep. Met kokosmelk en limoen. Meestal krijgt ze zo’n portie niet helemaal op. Geeft niet schat … ik maak het wel op. “Typical you” … is dan haar reactie.

Pad Thai (mmmm)

M’n lievelinge-gerecht – pad thai. Dagelijkse kost … om met Jeroen Meus te spreken.

Is dit een foto voor het mapje ‘Isabel’ of ‘Thai food’?

Glass noodle soep

Glass noodles. Een soort vermicelli of spaghetti maar dan doorzichtig. Ik moest op internet opzoeken hoe dit wordt bereid. Enig idee? Klik HIER. We kochten het ook een aantal maal bij kraampjes als extra gerecht. Bij vis of kip-sate-stokjes.

Meenemen naar onze hotel-kamer

Pla Pao … dineetje voor twee

Bijna alle hotelkamers – die wij hebben geboekt – hadden een mini-keuken. Soms een magnetron of een kookplaatje. Altijd een koelkast(je), een paar borden en bestek. Erg handig.

En is er dan niets zoets om te vermelden? Ja, natuurlijk wel. Mijn favoriete toetje. Sticky rice met mango.

Eten bij de wereldberoemde drijvende markt

Ruim een uur buiten Bangkok is de ‘floating market’ van Damnoen Saduak. Ook wij dobberden er rond. Camera in de aanslag maar ook de portemonnee. Ik wilde mijn geliefde zoetigheid eten op deze toeristische plek.

Sticky rice mango

50 bath voor de mango en 20 bath voor de zoete rijst. Ik ga het thuis uitproberen want mango’s hebben we zat in Mozambique.

Is uit eten gaan duur in Thailand? Daar is geen duidelijk antwoord op te geven. Op het platteland betaalden we 60 bath voor twee noodle-soepjes met kip en garnalen. En we kregen er gratis water met ijs bij geserveerd. Dat is minder dan twee euro. Gemiddeld betaalden we aan street food tussen de 150 en 200 bath. Tussen de vier en zes euro voor twee personen. In restaurants ben je al gauw 1000 bath of meer kwijt – inclusief een biertje of een glas wijn. Rond de dertig euro.

Ik ga thuis vaker Thais koken. Lekker en licht verteerbaar. En de meeste ingrediënten vinden we ook in Maputo. Ik maakte een foto van de belangrijkste kruiden – als geheugensteuntje.

Een Thais kruidenrekje

Genoeg lekkere dingen voor deze maandagochtend. Ik ga zo boodschappen doen. Ik ben benieuwd wat er in mijn mandje ligt als ik bij de kassa sta. Of ga ik toch naar de markt? Alles lekker vers.

Dag Bangkok – dag Thailand

In de serie THAILAND en CULINAIR