Tags

, , , , , , ,

Op Facebook zie ik bijna dagelijks een of andere ‘uitdaging’ of ‘challenge’. Ik krijg stevige jeuk van het woord ‘uitdaging’ want het wordt te pas en te onpas gebruikt. Maar goed, daar gaat het nu niet over. Ik negeer meestal dit soort na-aperij. Vandaag werd ik gevraagd – dank J M – mijn favoriete films te posten. Films die diepe indruk op me maakten en die ik nog steeds terugkijk. Alleen de poster, verder geen uitleg.

En die vind ik wel leuk. Het criterium ‘diepe indruk op me gemaakt’ gebruik ik als uitgangspunt. Of ik ze nog steeds terugkijk is niet altijd waar – simpelweg omdat ik die films niet heb. En om ze op DVD te gaan kopen is me een stap te ver. Er zijn honderden films per dag beschikbaar als ik dat zou willen via You Tube, ons DstV-abonnement of via Netflix als ik in Nederland ben.

Goed 10 films dus. Dat wordt kiezen. Ik begin met deze …

1900 – NoveCento

Dit plaatje staat in mijn geheugen gebrand. Ik zag 1900 – Novecento – in Antwerpen en ik herinner me levendig een gedachte toen ik de bioscoop uitliep. Als er nu buiten een betoging aan de gang is en ze stoppen me een rode vlag in mijn handen dan loop ik mee. In volle overtuiging. Ik kom niet uit een ‘rood’ nest. (*) Ik denk zelfs dat deze film grote invloed heeft gehad op mijn politiek denken. Ik denk het niet alleen, het is zo. Tien jaar later zag ik de film(s) opnieuw in Amsterdam in een bioscoop waar ze enkel ‘klassiekers’ vertoonden. Ik ben de naam vergeten. En opnieuw was ik enthousiast. Wat een film – wat een epos. Ik heb hem sindsdien niet meer gezien. Moet ik op zoek gaan of zal het mijn ‘zoete’ herinnering vermorzelen … ? Ik twijfel.

En nu verder denken over negen andere films. Ik ga ze op Facebook posten. Ik ga geen films toevoegen waarvan ik een theaterbewerking heb gemaakt. Shakespeare in love. Chocola. Meisje met de parel. Natuurlijk maakten die ook indruk op me maar ze vormen een aparte reeks.

Op Facebook plaatste ik onderstaande poster – die ik eerlijk gezegd vergeten was. Voor mij is bovenstaande foto HET beeld van Bertolucci’s meesterwerk.

Filmposter van 1900 – Novecento

Wat een cast … Robert de Niro, Gerard Depardieu, Burt Lancaster, Donald Sutherland … En filmmuziek van Ennio Morricone. Onvergetelijk.

En jullie? Iets voor jullie zo’n lijstje van 10 topfilms?

(*) Ik ben opgegroeid in een Vlaams Nationalistische familie. Volksunie. Vader was schepen (wethouder) voor de Volksunie in mijn geboortedorp (Boechout). Wel altijd met een sociale insteek. Ik woonde al lang en breed in Nederland toen de Volksunie werd opgesplitst. Ik denk dat mijn ouders de overstap maakten naar Spirit. De stap naar de sp.a was een brug te ver. Ik denk dat zij Groen of NVA stemden de laatste jaren van hun leven. En ik ben honds-conservatief in mijn keuze, bij wijze van spreken. Eerst PSP en later GroenLinks.