Tags

Het is alweer van februari 2018 geleden dat ik antwoorden gaf in deze serie. Vooruit dan maar … Nieuwe vragen – mijn antwoorden.

251. In welke sport denk je goed te zijn?

Ik heb mezelf altijd wijs gemaakt dat ik goed zou kunnen zijn in honkbal. Ik had destijds aanleg voor sprintnummers. Ik zat een tijdje op atletiek. En op school speelden we een regelmatig een eenvoudige vorm van baseball. Eerder te vergelijken met softbal. Jammer dat ik het nooit heb uitgeprobeerd.

252. Veins je vaak interesse?

Nee, niet vaak is het juiste antwoord. Maar het komt wel voor dat ik interesse veins en dat komt dan meestal doordat ik het Portugees van mijn gesprekspartner niet goed versta en het onderwerp me niet genoeg boeit om door te vragen. Soms neigt het naar een soort van ‘sociaal blijven doen’ …

253. Ben je een goede verhalenverteller?

Ja, dat beweer ik toch van mezelf.

254. Wie gun je het allerbeste?

Wat een slappe vraag. Mijn geliefden uiteraard. Wie anders? En tegelijkertijd gun ik iedereen het allerbeste. Logisch toch of ben ik naïef?

255. Waarvan heb je spijt dat je het gemist hebt?

Goed muziekonderwijs. Ik heb er te gauw mijn pet naar gegooid omdat ik dat solfège-gedoe maar niks vond. Jammer dat mijn ouders toen niet wat meer druk hebben uitgeoefend om door te zetten. De blokfluit hing te vroeg in de wilgen.

256. Kun je goed je zinnen verzetten?

Ja. Geef mij een boek of een (wieler)tijdschrift en ik ben vertrokken.

257. In welke kleren voel je je het prettigst?

Ik zit op dit ogenblik deze woordjes te typen in mijn blootje. Dus waarschijnlijk moet ik antwoorden: “Ik voel me het prettigst zonder kleren.” 

no image availableGoed alle gekheid op een stokje, ik hou heel erg van het informele. Liefst een korte broek, slippers, een t’shirt of een bloes met korte mouwen. Natuurlijk geef ik dit antwoord omdat ik vaak de mogelijkheid heb om me zo te kleden. Het klimaat in Mozambique laat dit toe. Ik heb ergens in de kast een pak. Ik denk zelfs twee. En diep in een lade een paar stropdassen. Ze moeten zich eenzaam voelen … Ze krijgen geen aandacht van het baasje.

258. Waarvan had je nooit gedacht dat het je zou overkomen?

Twintig jaar geleden had ik nooit kunnen bedenken dat ik getrouwd ben met een Afrikaanse vrouw en een groot deel van mijn tijd in Afrika doorbreng. En als ik iets noem wat veel recenter is gebeurd dan verwijs ik naar mijn fotootjes van gisteren. Ik zal er later nog wel wat meer over vertellen. Nu nog even niet.

259. Had je graag van het andere geslacht willen zijn?


Dat heb ik al wel eens bedacht ja. Hahaha. Maar graag? Nou nee.

260. Van wie word je weleens moe?

Moet ik nu namen noemen? Mooi niet. Moet ik een slotje op dit blog zetten? Ook dat doe ik niet. Ik heb denk ik een techniek ontwikkeld om zulke zaken / mensen te vermijden of te ontwijken.

261. Wat zijn je favoriete gespreksonderwerpen?

Ik lul graag over wielrennen, over voetbal, over sport in het algemeen. Maar minstens zo graag over politiek en over geschiedenis. Zei ik al dat ik graag praat over boeken en films? Over een mooie tentoonstelling, een theatervoorstelling, over opera. Over reizen die ik gemaakt heb of nog wil maken … Nog meer?

262. Kun je makkelijk je fouten toegeven?

In het vuur van een ruzie of conflict kost me dat moeite. Na een korte adempauze kan ik dat zeker. No problem. Niets menselijk is me vreemd.

263. Wat wil je nooit meer doen?

Een uitvaart voor een geliefde organiseren. Maar uiteraard heb ik daar geen invloed op. Ook ik moet het leven accepteren zoals het zich aandient. En natuurlijk zal ik dan …

264. Wat is je standaard gemoedstoestand?

Ontspannen en relaxed met een fragment (zo’n 20%) dat op zijn qui-vive is en alert probeert te reageren op dat wat nodig is.

265. Is alles waar wat je zegt?

In algemene zin JA. Natuurlijk dik ik soms iets aan of maak iets mooier (of lelijker) dan het in werkelijkheid is. Maar liegen is zo verwerpelijk. En vermoeiend. Jammer dat liegen in Mozambique een heel gewoon iets is. Er is geen moraal aan verbonden. En vaak wordt er gelogen om geen probleem te hebben. Toch niet op dat moment. Maar later … zucht.

266. Wat betekent muziek voor je?

Ontspanning. Ik hou van stilte maar ik heb ook heel vaak de radio aan staan. Vaak op Classic FM of soortgelijke zenders. Of mijn iPod – genre ‘Klassiek’ op shuffle.

267. Heb je weleens een huilbui gefaket?

Nee, hooguit wat langer laten duren dan echt nodig was.

268. Werk je graag samen of liever alleen?

Ik kan het allebei goed. Maar samenwerken levert heel veel meer op. Meestal toch. Geef mij maar een team (en dan heb ik wel het liefst de leiding.)

269. Voor welke fout straf je jezelf nog steeds?

Geen flauw idee. Niets denk ik of ik heb het heel goed verdrongen.

270. Welke verliefdheid snap je niet van jezelf?

Ik snap elke verliefdheid van mezelf. Nu zou je vast meer willen weten, denk ik. Hahaha. Maar dat was niet de vraag.

271. Sta je genoeg stil bij het leven?

Wat is genoeg? Ja, ik sta d’r bij stil. Vaak op begrafenissen of op het moment dat ik weer een bericht krijg dat er een vriend of goede kennis is overleden. En dat gebeurt veel te vaak vind ik. “Je wordt oud pap …” “Nee jongen, ik ben oud …”

272. Voel je je bij sommige mensen heel onzeker?

Bij de meeste mensen voel ik me op mijn gemak. Gedoe met (Mozambikaanse) politie. Daar word ik onzeker van. Ja, wel een beetje. Ik voel dan onmacht en weet niet altijd wat ze bedoelen. En die machtsverhouding op dat moment. Brrr.

273. Ben je gevoelig voor autoriteit?

Op een gezonde manier ben ik gevoelig voor autoriteit.

274. Ben je graag alleen?

Ja … als dat in evenwicht is met samen-zijn.

275. Waarmee kwam je voor jezelf op?

Ik kan me een serieus conflict herinneren met mijn Noorse opdrachtgever. Hij was dagenlang mijn activiteiten en beslissingen aan het overrulen tijdens een internationale theatertour (met bijna honderd jongeren) waar ik artistiek verantwoordelijk voor was.  Ik was buitengewoon getergd door zijn interventies. Ik heb hem daarmee geconfronteerd en hem te keuze gelaten. “Hou je d’r buiten. Na afloop kunnen we dit evalueren, kun je mij de wacht aanzeggen maar NU niet. Als je dat niet met me afspreekt pak ik vandaag mijn koffer en vertrek.” Hij bond in. We zijn nog steeds bevriend.