Tags

, , , , , , , , , ,

Mijn Facebook stroomt vol met “Id al-Fitr” wensen. Eid Mubarak. Het einde van de Ramadan. Niet voor ons maar voor onze vele moslim-vrienden. En plots weet ik wat ik vandaag kook. Harira (of Harisa) op z’n Koens. Een traditionele Marokkaanse soep. Heerlijk. Ik maak het als maaltijdsoep.

Harira – Kikkererwten-soep +

Deze soep wordt in Marokko traditioneel ’s avonds gegeten tijdens de Ramadan.

Wat heb ik gebruikt? Ingrediënten.

4 lamskoteletjes

4 drumsticks (kip)

1 ui

3 stengels bleekselderij

1 blik tomaten-blokjes

1 blik kikkererwten

150 gram linzen

1,5 liter water

2 eieren (losgeklopt)

1 citroen (uitgeperst)

Verse koriander (30gr)

Zout, peper, kaneel, knoflook, cayennepeper, kurkuma, gember

Bereidingswijze

  1. Bak de lamskotelejes in een ruime soeppan met boter en een scheutje olijfolie. Voeg kurkuma, zout, peper, gember, knoflook en cayenne toe. Snij de bleekselderij in kleine stukjes en voeg ook de tomatenblokjes (zonder sap) toe. Roer een paar minuten door en laat het daarna 15 minuten sudderen op klein vuur.
  2. Voeg dan het water, de drumsticks, de linzen, het tomatensap en de koriander toe. Doe een deksel op de pan en zet dit op het kleinste vuur (of vlamverdeler). Laat dit anderhalf rustig sudderen.
  3. Zet 10 minuten voor het einde het vuur iets hoger en doe de kikkererwten in de soep en laat nog 10 minuten koken. Roer het citroensap en de losgeklopte eieren erdoor. Nog één mintuut laten koken en deze Marokkaanse maaltijdsoep is klaar om te serveren.

Wij eten er stokbrood, groene en zwarte olijven en feta bij. Morgen eten we de overschot op. Eerst voeg ik er nog wat bouillon bij en verse muntblaadjes uit eigen tuin.

En als toetje ‘jumpen’ we naar het oosten. Griekenland en Turkije. Baklava

Mijn eigen versie van Baklava – niet alleen walnoten maar ook rozijnen.